Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Ваксинацията трябва да е доброволна. Трябва да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин. Това заяви пред БНР новият здравен министър проф. Асена Сербезова.
Липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха „бързо“ отдръпна много хора, смята Сербезова.

Според проф.Сербезова програмата за ваксинация е започнала „не толкова удачно“ и е изпуснато ценно време.

„Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Част от тях са ефикасни около 94-95%, други – около 60-70%, но дори ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят, е много малка. 80% от хората, попаднали в болница по повод на Covid, са неваксинирани“, поясни тя.

Според здравния министър има нужда от кампания сред всички групи от населението, включително сред депутатите.
Дори лекари и фармацевти, с които разговарям, понякога не успяват да разчетат правилно информацията, която ни дава науката.“

Разрешението на ваксините срещу коронавирус под условие означава, че към тях е насочена светлината на прожектора и повече от всички други лекарства те се следят стриктно, отбеляза проф Асена Сербезова.

„Няма нито един лекарствен продукт, който да е 100% безопасен и всеки такъв може да има нежелани лекарствени реакции. Те не се проявяват при всеки, така както не всеки, който шофира, катастрофира. Има степен на вероятност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за конкретни случаи има противопоказания, но това са много ограничени групи от населението.“

„Ваксинираните не получават 100% защита, но когато се заразят, ще боледуват по различен начин“, посочи проф. Сербезова, която сподели личния си опит с преболедуване на вируса преди да са били налични ваксините и след това.

„От собствен опит мога да ви кажа какво е да боледуваш от Сovid-19 като ваксиниран и като неваксиниран.“

В Португалия успешната кампания на доброволно ваксиниране е постигнала 95% покритие, отбеляза проф. Сербезова. Според нея това се дължи на водещата роля на експертите по темата за ваксините.

„Ние оставихме още в самото начало на пандемията политиците да говорят за ваксините.“

Когато говорим за зелените сертификати, преди да се вземе адекватно управленско решение, трябва да се анализира какъв ефект е постигнат с въвеждането им, уточни проф. Сербезова.

Тя очаква сериозен анализ от НЦОЗА и НЦЗПБ.

„Дори не смея и да си мисля, че не са правени тези анализи до този момент. Очаквам да ги видя. Ако не ги видя, ще бъде направено задание в най-кратък срок тези анализи да бъдат изготвени.“

Ще бъде свикан още съвет от инфекционисти, епидемиолози и вирусолози, които да следят обстановката с коронавируса, съобщи здравният министър.

Проф. Сербезова открои дигитализацията на здравеопазването като приоритет.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up