Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Портрет на руската императрица Екатерина II (1729-1796), създаден от Дмитрий Левицки (1735-1822), както и писмо, написано до нея за ползите от ваксинацията срещу едра шарка, бяха продадени на търга на аукционната къща MacDougall's за 1,26 милиона долара.

Писмото, адресирано до граф Пьотр Румянцев, е написано на 20 април 1787 г. Императрицата посочва на графа необходимостта да се започне в поверените му провинции практиката на "ваксиниране срещу едра шарка, която, както знаем, причинява огромни вреди особено на обикновените хора".

"Подобна ваксинация трябва да се среща често, а и още повече след като в днешно време има доста лекари и не струва скъпо", пише Екатерина II, като съветва да се увеличи заплатата на лекари, които знаят как да се ваксинират.

Още през 1768 г. Екатерина II - първа в Русия, се разболява от едра шарка и настоява наследникът на трона Павел Петрович да бъде ваксиниран след нея.

По това време ваксинацията е направена по метода на вариолацията - здрав човек се заразява, като в кожата на ръката на здрав се поставя парче кожа или течност от заразен. Ваксинираните обикновено се разболяват лесно и получават имунитет - нещо, което императрицата знае.

Според организаторите на търга смелостта и решимостта, показани от Екатерина II в борбата с болестта, която отнема милиони животи, са особено актуални по време на пандемията от COVID-19.

Портретът на Екатерина и картината на Хайнрих Семирадски (1843-1902) "Превратности на съдбата (Корабокрушение)" бяха продадени за 1,21 милиона паунда. Седмицата на търговията с произведения на руското изкуство традиционно се провежда в Лондон два пъти годишно: през май-юни и ноември-декември.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up