Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Световната здравна организация препоръча на неваксинираните и на непреболедувалите Covid-19 да отложат пътуването си до районите, в които има широко разпространение на вируса, предаде АФП, цитирани от БНР

Рискът за тези хора от развитие на тежко заболяване и смърт е по-висок - особено за тези над 60-годишна възраст и за тези с хронични заболявания, предупреждават от СЗО в обновените си препоръки за пътуване във връзка с Омикрон - новия вариант на коронавируса.

С препоръки излязоха и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати - да не се пътува до Нигер, Папуа Нова Гвинея, Тринидад и Тобаго, предаде Ройтерс.

Общо около 80 дестинации са включени до момента в списъка на държави, за които важи предупреждението, след като Белият дом обяви нови рестрикции заради Омикрон. Адмнистрацията на президента Джо Байдън обмисля и затягане на правилата за ваксинация.
Според „Вашингтон пост“, откъдето цитират официални здравни лица, в четвъртък Байдън се очаква да обяви нова стратегия за справяне с Covid-19 след появата на варианта Омикрон.

Изданието посочва, че може да се стигне до изискване за тестване на всеки, който влиза в страната ден преди качването на полет към САЩ без да има значение от коя страна идва пътникът и дали е ваксиниран.

Обмисля се и изискване за тест на всеки три до пет дни след пристигането му страната.

Според „Вашингтон пост“ са се водили и разговори за задължителна карантина на всички пристигащи пътници, дори ако са американски граждани и дори ако тестовете им за Covid-19 са били негативни.

Ако тези мерки влязат в сила ще бъдат първите по рода си в страната.

Към момента подобно и на други страни в Съединените Щати е наложена забрана за влизане от няколко южноафрикански страни, където се появиха първите информации за варианта Oмикрон.

Преди няколко дни експерти заявиха, че може да отнеме две седмици да се даде яснота за сериозността на новия вариант и за това дали ваксините са ефективни срещу него.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up