Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

От четвъртък, 11 ноември, се въвеждат зелените сертификати, получени след изследване на антитела. Това обяви на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров. Сертификатът ще е за хората, прекарали безсимптомно, или за тези, които сами са се тествали с тест от аптеката.

Ще се търсят антитела от типа IGg. Цифрата ще бъде 150 bau на единица.

Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система:

„Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и съответно, ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек да може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни“, заяви Кацаров.

Документът ще важи само на територията на страната за срок от 90 дни.

Резултатът от лабораторията ще е с референтен номер, който всеки ще може да попълни в системата и да получи сертификат.

Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни:

„Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени, протектирани от следващата зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а хора които са и преболедували, но и протектирани“.

МЗ препоръчва зелени сертификати в изборните секции

Здравното министерство препоръчва зелени сертификати за членовете на секционните избирателни комисии, наблюдателите и застъпниците по време на изборите две в едно, които предстоят в неделя. Това обяви министър Кацаров. Той поясни, че вчера е имал среща с членовете на ЦИК, но оттам отказали. Кацаров обясни, че в този случай изборите ще проведат при спазване на дезинфекция, проветряване и дистанция, а предложението за зелени сертификати ще бъде само препоръка.
От Здравното министерство обещават да осигурят безплатни тестове, в случай че ЦИК се съобрази с препоръката за зелен сертификат.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up