Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Погромът в детското здравеопазване съвсем не се ограничава до липсата на детска болница. Бъдещето и съществуване, наистина ще реши много организационни проблеми, но това само по себе си, няма реши други основни проблеми в педиатрията, които, впрочем, могат да бъдат решени по всяко време, ако има желание.
Темата със здравето на децата е чувствителна, затова и често използвана за обещания и лобизъм. Действителността е ясна за всички, които са имали нещастието да се докоснат до системата.


Профилактиката
Профилактиката както при деца, така и при възрастни е определена в Националният рамков договор и в наредбата за профилактичните прегледи. 
Видно от НРД, подписан през 2020г., децата имат право на няколко различни изследвания като новородени. На 3 годишна възраст е последното им право на Пълна кръвна картина до навършване на пълнолетие.
В периода на бърз растеж, до 7 годишна възраст, профилактичните прегледи се състоят от измерване на ръст и тегло, оценка на психическото и физическото развитие, изследване за чревни паразити един път годишно.
Един път на 5 годишна възраст им се полага очен преглед и това е всичко за следващите 13 години. От 7 до 18 години, децата имат право единствено на Анамнеза и подробен статус веднъж годишно.
Родителите разбира се могат да поискат преглед и педиатъра да издаде направление, но фокусът не е върху това какви начини могат да бъдат намерени, а каква е държавната политика към превенцията и профилактиката на детските заболявания.
Така се оказва, че в детското здравеопазване няма нито профилактика и превенция на диабет, нито на онкологични заболявания, нито на неврологични, сърдечни, хематологични и тн. В детското здравеопазване профилактика няма. Дори възрастните има по-често изследване на кръвта – веднъж на 5 години.

Условията
Условията в детските отделения не са радост за никое око. Някои деца прекарват там месеци и на практика живеят там. Други никога не си отиват.
На много места, особено в извън столицата, условията са умопомрачителни. Мухъл, мърсотия, скъсани дюшеци. Условия неподходящи за хора и още по-малко за деца. През таи година проект „За Доброто“ си постави за цел да покаже лицето на българскoто здравеопазване и как изглеждат детските отделения. Снимките по-долу са на проекта.
Въпросът тук обаче е какво пречи, при такава огромна загриженост за децата на България, да се реновират детските отделения, да се приведат не в луксозен, но поне в приличен и приветлив вид. И обстановката за децата да бъде поне поносима , докато чакаме детската болница да стане готова. И не е ли нечестно да даваме милиони за роботи „Да Винчи“ , а да оставим децата да тънат в мизерия и да няма средства например за веноскоп, който струва между 4 и 5 хиляди лева. Така кампания, между другото тече в момента за детското отделение в Дупница. Събират се 4800лв. за веноскоп по инициатива на родители.detska.bolnica2detska. bolnicA

 

detska.bolnica3Detska_bolnica._1.jpg

Клиничните пътеки
През годините много цените на детските клинични пътеки остават ниски, особено в сравнение с други умишлено и системно увеличаване в услуга на определени лица и лобита. В някои случаи дори изобщо лисват. Такава липсваща пътека е КП за ЯМР под пълна анестезия, което прави невъзможно изследването да бъде провеждано на малки деца. Така на някои от тях им се налага и то в тежки моменти от живота им, да пътуват до чужбина за ЯМР. Каква е пречката БЛС и НЗОК да решат тези проблеми, влачени с години, независимо има ли или няма нова детска болница, не е ясно. Но е ясно, че ако всичко това остане непроменено хипотетичната нова болница, няма да реши много от проблемите в детското здравеопазване.

Смъртността
През миналата година у нас са починали 301 деца преди да навършат 1 годинка. Почти половината от тях след навършване на 1 месец.
Детската смъртност у нас е единствената, която с годините намалява, но тя намалява в целият европейски съюз, затова и България продължава да е от водещите страни в тази печална статистика.

Вяска година у нас се от рак разболяват между 100 и 150 деца на възраст до 18г. Данните показват, че при добро лечение над 80 процента от тях успяват да оздравеят.

detska4 2

С тези цени на клинични пътеки, при такива условия и профилактика това няма да се промени със или без детска болница. Защото отношението към децата и тяхното здраве не зависи единствено от сградата в която се лекуват. Промяната трябва да е комплексна и в голямата си част не зависи нитo от строежи нито от проекти. А ако нещата не започнат да се променят, погромът в детското здравеопазване ще продължава без значение в коя болница са децата.
До тук сме им предлагаме само обещания, прочувствен патос и нереализирана загриженост. И после ги хвърляме в реалността, която никое дете не заслужава. А децата имат нужда хубава болница, добра профилактика, адекватно лечение. Не просто от политическа воля, а да положим всички усилия да им предложим най-доброто, кое можем.

Каква е причината за липса на лекарства?
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up