Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

България е с по-висока смъртност от коронавирус заради множество грешки, допуснати във ваксинационния план. Това обяви в парламента служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в отговор на парламентарен въпрос за подготовката за следваща вълна и ваксинационната кампания, зададени от народните представители Росица Матева от ГЕРБ и Георги Михайлов от БСП.


Министърът обясни създадения от предишното управление  Ваксинационен план, като подчерта, че  предвижда 4 фази, без да е изпълнена, която и да е от тях.
При първата фаза на медиците са ваксинирани от 200 000 души са ваксинирани около 50 000, във втората фаза едва 31 000 са ваксинираните, а на 8 февруари Националният ваксинационен щаб взе решение, че всеки може да се ваксинира, където иска.
Първата голяма грешка е свързана още с договарянето на ваксините, когато България е дала заявка за "Астра зенека", а от "Пфайзер" има закъснение с доставките. Малкият брой ваксини благоприятстват по-силна следваща вълна, обясни Кацаров.
По думите му, проблемът е в избор на приоритети в страната, защото за разлика от всички страни в ЕС не сме дали приоритет на хората над 65 г., а в плана за ваксинация те са поставени едва в последната четвърта фаза.
Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите са в пенсионна възраст, затова всички страни освен България, са дали приоритет на възрастните хора, с ваксинацията се намалява рязко смъртността, но не влияе на процеса на заразяване. "А на страната ни това струва около 10 000 смъртни случаи, свързани с вълната март - април и ако бе даден приоритет, вероятно част от тях можеха да бъдат спасени, ако бяха ваксинирани", аргументира се Кацаров.


Той вижда още една грешка за високата смъртност - недобрата логистика във ваксинацията, защото едва май месец започнала доставка на ваксините при личните лекари. Здравният министър е категоричен, че чак май месец е заложено като приоритет да се ваксинират възрастните хора. Той се противопостави на тезата, че със затварянето на зелените коридори е била спряна ваксинацията.
"Това, което България направи - да се ваксинират спортисти, футболни отбори, мобилни екипи във фирми, но не се защитиха най уязвимите - възрастните и хората с хронични заболявания", отсече д-р Стойчо Кацаров.
България е последна в Европа по ваксинация, както в началото, така и сега. Поради липсата на добра информационна кампания се създаде празнина, която позволи да има негативи за ваксините, обясни здравният министър. Ако искаме да предотвратим затваряне и блокиране на страната, единствената възможност е ваксинация, дистанция и носене на маски - само това може да моделира вълната.
Три са основните рискове за висока заболеваемост и смъртност при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при изслушването си в парламента.
Става дума за ниския темп на ваксинация, лошо управление на кризата миналата година и изключително лошото състояние на здравната система:
„Този риск за съжаление не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана, зле финансирана - от години.Covid-19 е основание да се бърза с реформите“.
Д-р Стойчо Кацаров призна, че има забавяне на ваксинационния процес у нас, но уточни, че това важи за редица страни в летния период. Той оповести данни, с които опроверга твърдения на предходното управление, че има по-малко ваксинирани след назначаването на служебното правителство.
Министър Кацаров съобщи още, че 22 хиляди ваксини на "Астра Зенека" ще бъдат унищожени заради изтичащ срок на годност в края на юли.
Той отново подчерта, че е против задължителната ваксинация:
„Вие като Народно събрание може да обмислите впоследствие и подобен тип мерки, ако прецените, че е необходимо, но аз продължавам да бъда твърд привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Ако хората се ваксинират, разходите ще са несравнимо по-малко, отколкото биха били в случаи в най-тежката ситуация на развитие на пандемичната вълна“.
Пред депутатите Стойчо Кацаров съобщи, че са отпуснати 130 милиона лева на 128 болници за ремонт и оборудване на Covid отделения.

Кацаров обяви и че здравната система в България е в изключително лошо състояние.
Д-р Андрей Чорбанов от ИТН попита страната ни сключвала ли е договори с фирмите-производители да не се търси отговорност за страничните ефекти, след като станало ясно на всички, че "ваксините не работят по начина, по който е очаквано". Споразумението за ваксините е подписано с ЕК, България е участвала в условията по договаряне, отговори министърът, но той поиска решение от следващото правителство за изтичащите ваксини "Астра зенека", с които никой не иска да се ваксинира.
В отговор на въпрос на Деница Сачева от ГЕРБ, Кацаров пък каза, че има ваксини в риск от изтичане на срока на годност и трябва да бъдат дарени или продадени на трети страни. България поиска отлагане на тези доставки, но ние трябва да ги получим, посочи той.
Министър Кацаров подчерта, че изготвеният от екипа на служебното министерство ваксинационен план е минимализирал риска от лошо управление на кризата. „Третият риск, който обаче не може да бъде преодолян бързо, е лошото състояние на здравната система. Тя е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо финансирана
Чуват се изявления, че по време на COVID не трябва да се правят реформи. Напротив – COVID е основание да се бърза с реформите“, каза той.
В отговор на въпрос на депутата от ДБ Катя Пенева дали има възможност да бъде преодолян кадровият дефицит сред медицинските специалисти  и дисбалансът в малките и големи населени места, д-р Кацаров заяви, че това може да стане чрез промяна в закона, която да позволи на лечебните заведения да се преструктурират бързо. „Законът в момента не позволява да се разкрият незабавно нови структури. При появата на такъв тип пандемична вълна здравната система не може да реагира. Правилният подход е да се промени законът и да се позволи на лечебните заведения бързо да се преструктурират и когато отпаднат потребностите, да се върнат в обичайните си структури. Това е нещо, което се отнася не само за COVID. Много дълго бяха забранени плановите дейности и със сигурност това е един от факторите, които са допринесли до високата смъртност - каза още министърът и призова това вече  да не се допуска“. Той се обърна към депутатите  да направят необходимите промени, за да се даде възможност болниците да могат да се преструктурират според нуждите и хода на пандемията и да не е нужно занапред това да става с извънредни заповеди.

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up