Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за БНР Пловдив

„Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив.

Тогава от ГЕРБ имаше такова дърпане назад, просто казаха да забравим“, това заяви професор Димитър Шишков, който е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив, а също и бивш депутат от РБ в 43-то НС.

Той подчерта, че  работата на НЗОК е да извършват проверки на това как се харчат парите на хората. На въпрос „ Как се харчат парите на хората“ д-р Шишков Отговори, че те основно се харчат с кражби и подчерта, че всички директори на болниците са назначени политически.

Няма професионалист назначен като директор, има верен политически директор. Този, който снабдява от „ нашите фирми“, този, който се преотчита и намира  начин към партийните каси да потекат парите. Затова са и тези скачания срещу министъра в момента. Всеки, който се опита да промени системата, ще бъде атакуван по всевъзможен начин.

Припомни, че няма нито един осъден директор на болница, за това, че е похарчил парите на хората в огромни размери, докарал е болницата до несъстоятелност или фалит. Това е основното перо на хранилката на партията, която е на власт. За това имаме една каса, а не 15 както е в Германия. Няма конкуренция при сключване на договори. Имаме клинични пътеки, които са идеални за корупция и оказване на натиск .

Той обаче смята, че не лекарите злоупотребяват.

„Искам да кажа на хората, че не лекарите крадат, директорите крадат най-много. И самият начин на структуриране на здравната система е определен да бъде в корупционна схема. Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на НЗОК, така ще бъде!“, категоричен е професор Шишков.

Той смята, че тезата на министър Стойчо Кацаров по казуса "Пирогов", където беше уволнен директорът,  е ясна.

„Има проверка от НЗОК. И на базата на това, което е установила касата, се предприемат действия. Ясно е, че след като си имал толкова много злоупотреби, ти си отиваш. Какво толкова има? Незаменими хора няма. Другото нещо – най-много пари през последните две-три години, се даваха целево за „Пирогов“. Ще ви дам пример – за пет зали в моята операционна бяха отпуснати 500 000 лева. А за една операционна в „Пирогов“ с две зали, се дадоха около 15 милиона лева. Как стават тези работи?, допълни още Шишков.

Според него всеки, който реши да промени корупционната система в здравеопазването, ще бъде атакуван по всякакъв възможен начин.

 „Познавам лично министър Кацаров и знам много добре за какъв човек става въпрос. Целият си живот той е отдал на здравеопазването, за начина на заплащане  за начина на лечение, подчерта професор Димитър Шиков.

Докато е мътна водата, докато  по този начин се разпределят парите, с КП, с политически гръб, няма да има промяна, защото делегирания бюджет е най-добрият вариант за корупционна схема. И министър Кацаров иска да го премахне.

Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на касата, нещата няма да се променят. Който и министър да дойде, който и директор да се назначи.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up