Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) разгледа предложението за изменение в наредбата за медицинската експертиза. Най-важното изменение е хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания да получат ТЕЛК решение пожизнено.


Слагаме край на един брадясал проблем, който се обсъжда от поне 10 – 15 години. Няма нужда на всеки 3 години да доказваме нещо, което е до цял живот. Надявам се още утре ще мога да внеса проекта в Министерски съвет, заяви служебният министър д-р Стойчо Кацаров след заседанието, предаде БГНЕС.Социалните партньори подкрепиха предложението на здравното министерство, с изключение на КНСБ, които се въздържаха, а КТ "Подкрепа" го отхвърлиха.

Д-р Стойчо Кацаров обясни, че досега хората с онкологични заболявания са получавали пожизнен ТЕЛК, с 50%, след 5 години, което с измененията ще се промени.

"Има и наследствени заболявания, които са през целия живот на човек и няма смисъл на 3 години да се преосвидетелства, като например муковисцидозата", посочи Кацаров и добави, че хора и със захарен Диабет тип 1 също трябва да получават пожизнен ТЕЛК.

Според него тези промени не са само в полза на хората, но и на държавата.

"Ще помогне да се облекчи работата на ТЕЛК комисиите и ще се спомогне за по-бързото освидетелстване на пациентите", каза служебният министър и добави, че това ще доведе и до икономии в държавния бюджет.

Д-р Кацаров подчерта още, че лицата ще могат да се преосвидетелстват по всяко време, независимо че са с пожизнен ТЕЛК.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up