Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Обещанията за възможност за лечение в чужбина, на български пациенти, които имат нужда, се чуват от години, но станаха особено отчетливи, по времето, когато на министър Ананиев, който залича Фонда за лечение в чужбина и го вля в НЗОК. Тогава, в началото на 2019г., беше създадена и една наредба, която урежда тези въпроси.
Лечение в чужбина, но на ужким


Наредба 2, от март 2019г., не само не поставя пациента в центъра на грижата, нито неговите нужди и възможности за лечение, а на практика обрича детски, дори стотици хора на безкрайни благотворителни кампании в опит да си спасят живота си сами.
След обнародването на наредбата и прекратяването на договора с Австрия, който даваше възможност за трансплантации във Виена, последваха протести и на пациентите чакащи белодробна трансплантация.
Наредбата беше изменена, като навсякъде в текста, към ЕС, ЕИП и Швейцария, беше добавена и думата „чужбина“, освен на най-важното, място
В променения текст на наредбата, здравното министерство забрави да промени забраната Здравната каса да заплаща лечение извън Европейския съюз. ( чл. 6. 4, чл. 9.1, чл. 2 .1), тези текстове не са отменени, така че остава вариантът такова лечение да бъде провеждано само по изключение.
Самата НЗОК тогава сигнализира за това още по време на общественото обсъждане е направено предложение текста да бъде допълнен така, че заплащането на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина, да бъде добавено като изключение в горния текст и с това да се даде възможност българите да пътуват за трансплантация по цял свят.

Въпреки, че в мотивите за изменение на Наредба 2 Здравното министерство е обявило, че
„Предлага се отпадане на ограничението трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки да се осъществява в държави-членки на ЕК, ЕИП или Конфедерация Швейцария, като се дава възможност такава да бъде одобрена и финансирана за извършване в най-подходящото за съответния пациент лечебно заведение в чужбина.“

МЗ отхвърли предложението на НЗОК, с мотивите че се готвят промени в Закона за здравето, където тези текстове също присъстват.
И така министерство на здравеопазването на практика разреши лечение в цял свят, но на ужким, защото не разреши на НЗОК да плаща за това, освен по изключение. Още с обнародването на Наредбата, Касата сигнализира за проблема и продължи да го прави до края на управлението на д-р Дечо Дечев. След всеки отчет за лечение в чужбина, стоеше този текст:
„…Относно правото на заявителите да подават заявления за заплащане на трансплантация в държави извън държави – членки на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария е предложено да бъде предвидена възможност НЗОК да одобрява заплащането на лечението по тези заявления…“
Това така и не беше направено и резултатите са красноречиви -
За 2020г. НЗОК е платила лечение в чужбина на възрастни ( над 18 години) за общо 325хил.лв. Макар и по-щедра към децата, сумата и за тях е почти смешна на фона на всички милиони, които държавата щедро раздаваше. За цялата 2020г. НЗОК е платила за лечение на деца в чужбина едва 2,1млн.лв.

Някакво лечение
Другият проблем на въпросната наредба, която на практика решава живота на стотици хора всяка година, е че не допуска НЗОК да заплаща лечение в чужбина, ако такова може да бъде проведено своевременно у нас.
Но в нея няма никакви уточнения, дали лечението у нас да е еквивалентно на това в чужбина или със същата успеваемост, прогнози, нито дали е най-съвременното. За българската здравна политика е важно да има някакво лечение, а не какво е лечението или ще е полза за пациента. 

Бюджетът преди човека

За това допълнително допринася и държавната политика по отношение на лекарствата, които заплаща НЗОК. След нормативните промени от 2019г.,за да влезе нова терапия в България, страната ни се сравнява с 10 държави. Изискването за това касата да започне да заплаща даден нов медикамент е преди това медикаментите вече да се заплащат в пет от посочените 10 страни. А страните не са случайно избрани - става въпрос за Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция. Това са държави с най-ниски цени и в повечето от тях новите лекарства започват да се заплащат по-късно, отколкото в останалите европейски държави.

По данни на инициативата публикувани от инициативата "Заедно за повече здраве" достъпът до иновативни лекарства за българските пациенти изглежда така:

dostyp do lechenie
Фармацевтичните фирми също са натоварени. А разходите направени за дадено лечение, надхвърлят прогнозите на НЗОК за разход , фирмите връщат разликата на касата. Или с други думи, ако НЗОК е предвидила 1млн.лв разход за дадено лечение (например) , а фармацевтичната компания реализира продажби на медикамента за 1.2млн., тя трябва да върне тези 200хил. на НЗОК, защото е надхвърлила прогнозите.
Това е една от причините много фарма-компании да не искат да работят в България, от което отново потърпевши са пациентите.

За цялата минала година НЗОК е одобрила заплащане и извършване в чужбина на 14 трансплантации при лица над 18г., от тях половината за трансплантация на бъбрек.
В същото време по 19 заявления са издадени заповеди за отказ от заплащане, поради липса на нормативноопределените предпоставки за заплащане на медицински услуги по реда на Наредбата.


(не) Достъпът до лечение
Новите терапии стават достъпни в България, с години закъснение. Когато в чужбина вече са остарели.
Така пациентите едновременно нямат достъп до най-съвременното лечение, защото държавата не осигурява такова но и не получават финансиране за него в чужбина с мотива, че у нас има някакво лечение. Това е особено осезаемо при онкологичните заболявания, в това число и при децата.
Такъв е и случая с проф. Недкова, чиито близки, информираха чрез медиите, че НЗОК и е отказала лечение в чужбина. Случаят не е частен. Тя страда от рядък вид рак, но след проведена химиотерапия не постига ремисия. В България това е пречка са автовложна трансплантация на стволови клетки, което по принцип изисква пациентът да е в ремисия. В Германия и предлагат да ве пак да направят трансплантация, като отбелязват, че терапията в такива случаи има 40% успеваемост, в България успеваемостта е 5%, според близките. Експертната комисия, дава отрицателно становище и респективно НЗОК отказва заплащане на лечение в чужбина, защото по принцип лечението може да бъде проведено и у нас И понеже законът не го изисква не е взет предвид нито каква са прогнозите тук и в Германия, нито е даден отговор на въпроса – щом може в България защо не се провежда, а се иска финансиране за лечение в чужбина,

Причините са много и различни, но основната е, че здравеопазването у нас и съпътстващите го наредби не поставя в центъра грижата за пациента и живота му. Вместо това там са заложени прогнозни разходи, механизми за устойчивост и един куп бумащина, през която всеки неминуемо преминава. Кабинет след кабинет, ведомство след ведомство обещават подобрение на достъпът до лечение, възможност за лечение в чужбина, но в края на краищата, голяма част от тези пациенти не получават нищо, освен възможност да си отворят дарителска сметка и да се молят за милост на някой благотворителен базар.

  

Каква е причината за липса на лекарства?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Коментари

0
Мария Велинова
8 months ago
Цялата система на здравеопазване е сбъркана и продължават да доразвиват бъркотията.
Липсата на воля за промяна и държавническо мислене не водят до никъде!
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up