Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Ако потърсите в Гугъл "Електронно здравеопазване", ще изпаднете в потрес от кога цял отбор министри се упражняват на тази тема. колко десетки милиони, а може би стотици са похарчени?
Въпрос към сметната палата. Какви невероятни обещания са давани, всички в съвсем близкото бъдеще, и накрая - едно голямо нищо. Мисля си, че вече са на ход историците, за да ни осветлят по темата.

Елекронното здравеопазване включва Електронно здравно досие на всеки пациент и част от него е Елекронната рецепта. Независимо дали става въпрос за рецепти частично или напълно реимбурсирани от НЗОК и книжните рецепти, шампион по обещания за стартирането и отлагането безспорно е бившия здравен министър К. Ангелов.

Дали поради некомпетентност или престъпна небрежност той и екипа му заложиха този капан за служебния здравен министър. Капан, защото много голям брой лекари нямат Електронен подпис, а без този подпис е невъзможно издаването на Е-рецепта. Липсата на логистика и комуникация по темата с медицинското съсловие остави впечатление, че лекарите са главните виновни. Необходимоста да се отложи с няколоко месеца пълното прилагане на Е рецепта при всички е да се избегне истински хаос.

Едно от положителните неща в българското здравеопазване е лесния достъп до медицински специалисти и точно тази привилегия за пациентите щеше да бъде невъзможна. Сигурно е обаче, че д–р Кацаров ще доведе въвеждането на Е-рецепта докрай поради няколко неотложни причини. Лесния достъп до различни групи лекарства осигуряват на разни криминални елменти създаване на коктейли от субсанции водещи до наркотична фарма зависимост. Безконтролната продажба на антибиотици води до неконтролируема антибиотична резистентност Склонноста на някои фармацевти да продават определени медикаменти дори и да назначават терапии. Ще се ограничат грешките и самолечението и в крайна сметка пълните чекмеджета, но не със златни кюлчета и евро а с лекарства с истекъл срок на годност, които се изхвърлят около нас.

Какво е мнението ви за общинските болници?

Д-р И Джупанов.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up