Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Министерството на здравеопазването под ръководството на Костадин Ангелов е разполагало с информация за съмнителните трансплантации, извършвани в болница "Лозенец". Вместо мерки за отстраняване на ръководоството й начело с проф. Любомир Спасов, Ангелов е прехвърлил случая от агенция "Медицински надзор" към ДАНС и ГДБОП. В действията на МЗ, той видя атака срещу себе си и заяви, че единственото нещо, което вижда от служебния здравен министър са прикази. 

Това заяви в  интервю  пред Нова ТВ бившия здравен министър Костадин Ангелов, който ръководеше министерството от юли 2020г. и началото на май 2021 г.

Според данните, изнесени от служебния министър Стойчо Кацаров - за последните две години в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, като дарителите са били граждани на Украйна и Молдова, а реципиентите - техни предполагаеми "роднини" от страни като Япония, Оман, Германия, Израел и др.

Медицинският надзор е получавал информация от чужди страни, че някои от реципиентите са представяли фалшиви документи за самоличност, и е докладвал на Здравното министерство. Скандалът придоби публичност едва по време на служебния кабинет, след което беше сменен дългогодишният директор на болницата.

Обяснението на Костадин Ангелов:

"Никога не съм си позволявал да говоря неща, които не са доказани като факти. Първите информации, които са се появили в ИА "Медицински надзор" са докладвани в Министерството на здравеопазването и веднага е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в разследващите институции - в ДАНС и в ГДБОП, като МЗ да бъде своевременно уведомено, че това се е случило. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Държа да кажа, че институциите сме си свършили работата. Държавата е работила, за да може сега д-р Кацаров да говори - единственото, което виждам до момента от него, са само приказки", каза той.

На въпросите знаел ли е, че чужденци с фалшиви документи се оперират в бившата Правителствена болница, той отговори, че "Министерството на здравеопазването не е разследваща институция" и че цялата информация по случая е изпратена на компетентните органи.

От интервюто не стана ясно кога точно Ангелов се е запознал с данните за предполагаеми драстични злоупотреби в "Лозенец", нито дали е потърсил обяснения и отговорност от директора на болницата.
Нещо повече в началото на тази година той преназначи проф. Спасов за директор на болница "Лозенец".
Ангелов определи като "нещо ненормално" новината, че през април 2021 г. висш служител от държавната администрация е прередил трима души от листата с чакащи за трансплантация на черен дроб в болница "Лозенец" след едно телефонно обаждане (по думите на служебния министър).

"Главата ми не го побира, че е възможно. Не знам кой, как и на кого се е обаждал. Считам, че когато д-р Кацаров казва "А", трябва да стигне и до "Я". В другия случай е пропаганда. Той се стреми да урони доброто ми име или на някой друг. Никога откакто съм начело на Александровска болница или Министерството на здравеопазването, не съм се обаждал на никого от Изпълнителната агенция по трансплантации в хода на една трансплантация", каза още той.

Ангелов нарече "наказателна акция" проверката на Министерството на здравеопазването в управлението на Александровска болница и обяви, че "след като не можаха да намерят нищо за мен като министър на здравеопазването, с което да ме атакуват, решиха да ме атакуват като лекар".

Той отдаде натрупаната годишна загуба на Александровска болница на амортизационните отчисления от апаратура и техника, като обяви, че за 8 години управление е увеличил приходите и средната брутна заплата над 2 пъти.

"Виждам само цел да се урони престижа ми", беше коментарът му.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up