Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

„Направихме анализа като част от международен проект, подпомогнат от Държавния департамент на САЩ за това как се харчат средствата свързани с Covid в здравеопазването“, каза пред БНР Биляна Гяурова, председател на УС на Българския институт за правни инициативи във връзка с анализ на корупционните рискове при борбата с пандемията.


„Международни институции от миналата година досега обявяват, че традиционно корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери. За 2019 година 500 млрд. долара годишно е била корупцията в здравеопазването, а можем да си представим с цялата пандемична обстановка колко се увеличиха рисковите фактори“, посочи в предаването "Преди всички" Гяурова.

"В българското здравеопазване корупционен риск се крие сред органите, които се борят с корупцията във всевъзможните национални органи и щабове, които трябваше да се справят с кризата. По отношение на болниците откриваме интересни практики като например повишаване на броя на лекуваните по време на пандемията по клиничните пътеки за оперативно лечение на изгаряния", съобщи Биляна Гяурова.

"Поискахме по Закона за достъп до информацията данни за даренията към болниците, но от голяма болница като "Пирогов" дори отговор не получихме по заявлението. Тази информация за даренията къде са отишли я има налична, но ние не знаем вътре в самата болница как те са били изхарчени?", заяви експертът.

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up