Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" настоя в петък проектът за изграждане на Национална детска болница да бъде рестартиран с ново задание, прозрачен международен конкурс и избор на строител при ясни критерии за качество и анализ на потребностите на детското здравеопазване.


Тези искания бяха отправени към президента Румен Радев и служебното правителство в деня, когато изтече една година от поредните празни обещания, че ще бъде построена изцяло нова детска болница.
"Настояваме изграждането на Националната многопрофилна детска болница да залегне в
Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Убедени сме, че без качествено детско здравеопазване, държавата няма бъдеще", заявиха от инициативата, която обединява граждани, родители, лекари, архитекти.
Те правят и равносметка какво е направено през тази една година. "Точно преди една година Бойко Борисов – министър председател до неотдавна, обеща публично да бъде построена нова сграда за бъдещата национална детска болница, а изоставеният порутен скелет в болничното каре на Медицинска академия да бъде съборен.
Обеща, че изграждането на националната педиатрия ще бъде прозрачно и под контрола на обществен съвет", припомнят от инициативата.
Вместо това:
- На 14 септември 2020 г. изпълнителят на обществената поръчка ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" ("Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД) представи на среща, организирана от министерството на здравеопазването и в присъствието на министър Костадин Ангелов, визуализация за реконструкция на стария строеж.
- Министерският съвет създаде "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД със 100 млн. лева капитал, която замести МЗ като възложител по договора, но със същия предмет, техническо задание и условия за новата болница. Най-малко 30 млн. от предвидения капитал вече са апортирани в новото дружество, други 50 млн. лв. трябва да бъдат прехвърлени през 2021г.
- От бюджета на проекта бяха извадени 1 млн. лв. финансиране от Норвежкия финансов механизъм, предвидени за проектиране. Това намалява възможностите за външен контрол върху разходването на средствата.
- Не беше създаден обещаният Обществен съвет за контрол и прозрачност на процеса на създаване на новата болница. Действията на институциите и на фирмата-изпълнител останаха все така непрозрачни.
- Не беше прекратена обществената поръчка за старата сграда, за да започне нова обществена поръчка с конкурс за проектиране на нова сграда.
- Не беше представен обещаваният многократно "анализ на нуждите" на детското здравеопазване. Изискахме информация по реда на Закона за достъп до обществена информация. От нея става
ясно, че:
- Главното усилие на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е да запази вече
подписания договор с изпълнителя.


- Договорът за реконструкция на стария строеж е правен абсурд. Според становищата на МРРБ съществуващата конструкция няма постоянен градоустройствен статут в действащия от 2011 г. подробен устройствен план и де факто е предвиден за премахване. Това означава, че проектите и разрешението за строеж не могат да бъдат одобрени и договорът е нищожен.
- "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД предвижда да разруши и да преизгради 9 от 12-те етажа върху старите, близо 40-годишни, основи, като запази съществуващия вид на конструкцията.
- Възложена е нова конструктивна експертиза на строежа, но резултатите от нея са неизвестни. "Пренебрежението към здравето на децата на България е продължаващо престъпление.
Поради разпокъсаността на водещи детски клиники с национално значение мултидисциплинарен подход, комплексен подход към болното дете и семейството е на практика невъзможен. Много семейства са принудени да търсят дарения, за да лекуват децата си в чужбина, защото тук не са намерили нужната комплексна грижа, а процедурите за финансиране през НЗОК са тромави и дълги", посочват от "За истинска детска болница".
"Нелепото решение изоставен строеж да покрива най-високия стандарт в педиатрията за следващите 50-70 години изгуби на детските медицински специалисти, но най-вече българските деца и поредните 3 години от 40 годишното чакане за детска болница", казват от инициативата.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up