Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Най-честите сигнали напоследък са свързани с ваксинационните сертификати. - каза омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ И допълни, че:

Изпратих препоръка миналата седмица до здравния министър. Той се ангажира да бъде решен въпросът с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите, тъй като това на този етап не е възможно. Хората, чиито данни са сгрешени в сертификатите, на практика нямат възможност за корекция на тези данни, а това наистина е проблем, когато ти се налага да ползваш този сертификат", уточни омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Като друг проблем, за който сигнализират от институцията, е за хората с поставени две дози от различни ваксини. По думите на Ковачева към момента все още не може да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини.

Общественият защитник заяви, че получава сигнали и за проблеми с общопрактикуващите лекари, които са преустановили дейност, но пациентите им не са уведомени. По думите на Ковачева само за миналата година 73 лични лекари са преустановили своята практика по различни причини и договорите им със здравната каса са прекратени. Пациентите обаче не са уведомени за това.
Става въпрос за минимум 70 000 пациенти, които са останали без личен лекар и не са били уведомени. Този проблем трябва да бъде решен например, с есемеси или имейли", допълни Ковачева.

Според нея в този процес трябва да се намеси държавата, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Имате ли доброволна здравна застраховка?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up