Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Измененията въвеждат право на обжалваемост на назначенията в ръководствата на лечебните заведения. До момента участниците в конкурса нямаха възможност да оспорват акта.

Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс.

В качеството си на вносител Мая Манолова посочи, че конкретен повод за промените е подписката на работещи в ИСУЛ срещу назначаването на хора без квалификация и нужния опит в управителните органи на болницата. "Такива подписки има и от други болници. Става дума за назначения на лица без необходимата подготовка. За да са назначени те, досегашните ръководства са били освободени", допълни тя.

Манолова подчерта, че липсата на съдебен контрол върху актовете за определяне на членове на Съветите на директорите и контрольори на публични предприятия осуетява правото на защита на работещите в лечебните заведения.

Срещу промените се обявиха министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски и председателят на БЗС д-р Николай Шарков. Отрицателни становища изразиха депутатите от ГЕРБ и ДПС
По думите здравния министър в оставка,  ако бъдат ликвидирани лечебните заведения като търговски дружества, възложителят НЗОК, който плаща на лечебните заведения – договорни партньори съгласно разписаното в Търговския закон, Касата ще стане излишна. „Тя ще трябва да плаща на собственика, в случая МЗ, а после той да разпределя субсидии към лечебните заведения. Това на практика означава закриване на българското здравеопазване“, каза министърът в оставка.

Той подчерта, че в законопроекта има сериозни пропуски и неясноти.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up