Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа само с една доза, но веднага след започването на употребата на "Джонсън и Джонсън", препаратът беше спрян в два щата, както и в някои страни. В България ваксината е на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че можем да я ползваме, това заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Явно всички векторни ваксини имат проблема, че е възможно получаването на тромбози след поставянето им, отбеляза доц. Кунчев, но изрично уточни, че "шансът да получите тромбоза след "Астра Зенека" е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с ковид вирус. Това, разбира се, не прави по-приемлив факта, че 3 или 4 на 1 милион могат да развият такава тромбоза, ако спадат към рисковата група - жени под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и т.н. или с някакъв тромботичен инцидент в миналото си".

Доц. Кунчев обясни, че точно това обстоятелство всява недоверие и нагнетява тежката атмосфера около ваксините.

Доц. Кунчев посочи, че у нас е взето решение, идентично с това в Германия, Франция, Финландия и Португалия, а именно, че с "Астра Зенека" е безопасно да се ваксинират всички, с изключение на жени под 60 години с риск от тромбози.

Главният здравен държавен инспектор допълни, че ваксинираните с първа доза на "Астра Зенека" могат спокойно да си поставят и втората доза, тъй като няма съобщени странични реакции след втора доза.

Ако обаче хората се страхуват да си поставят именно тази ваксина, могат да поискат РНК ваксина, като е важно да припомним, че това трябва да се направи след 12-седмичен период.

Той каза, че няма доказателства колко ефективен ще бъде имунитетът при ваксиниране с две различни ваксини, но няма и никакви доказателства, че подобна ваксинация крие рискове.

Той изрази увереност, че необходимото за България покритие ще бъде постигнато само с "Пфайзер", но не е добре, че не можем да разчитаме и на другите ваксини.

Доставките на ваксини за страната в следващите два месеца ще са такива, че ако се създаде организация дневно да се правят по 50 000 дози, можем да достигнем колективен имунитет още през лятото.

По думите на доц. Кунчев, независимо от заповедта за разпускане на НОЩ, участващите в него продължават да изпълняват ангажиментите си. Той каза, че се наблюдава спад на заразените и хоспитализираните, но мерките трябва да продължат като не пречат нито на здравето, нито на икономиката.

Вероятно до края на седмицата ще бъде представен новият начин на допускане на граждани - и български, и чужди, в България с отпадане на карантината. Ще опишем за кои страни това важи, при какви условия и с какви доказателства. В България ще се влиза с PCR тест или със сертификат за ваксинация, подчерта в заключение доц. Кунчев.

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up