Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на година е над 21 на 1000, като близо 20 хил. души са загинали в резултат на пандемията". Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"През цялото време на пандемията повече от половината болнични легла бяха свободни. Не бяха осигурени средства за амбулаторно лечение и по този начин цялата извънболнична помощ бе изолирана от процеса на лечение на Ковид-19. Едва 5-10 процента от персонала в болниците понесе цялата тежест на лечението на болни с Ковид-19.“
„Нашата система е централно администрирана и свръхрегулирана – това й попречи да бъде гъвкава и да реагира навреме. Вместо да се пристъпи към дерегулация, Правителството направи обратното – започна да изплаща субсидии на болниците и дори преки плащания на персонала, без оглед на работата. Това е основната причина за катастрофалните показатели".
„Ограничителните мерки, дистанцията и дезинфекцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. Единственият доказано ефективен начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията. За съжаление в Европа сме на едно от последните места по ваксинация в ЕС – под 10% от населението са получили първата доза от ваксината, което води до удължаване на лошата ситуация в страната“.От анализите, които сме правили в нашия център, смятаме, че страната ни е близо до колективен имунитет, ако се ускори ваксинационният процес в следващите месеци. "Може би до лятото ще сме достигнали колективен имунитет, тъй като огромна част от хората - над 3 мил. души, са се сблъскали с вируса. Ако не се ускори процесът по ваксиниране е възможно да има още една вълна на разпространение в началото на есента".
Гостът коментира и ситуацията с ваксината на Астра Зенека. "Наблюдаваме и едно политизиране на въпроса. Не е работа на правителства и ЕК да вземат решения по въпроса кои ваксини да се поставят – това е задача на регулаторните органи, лекарите и фармацевтичните компании", каза д-р Стойчо Кацаров.
Цялото интервю във видеото: 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up