Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Вчера експертите казаха – моментът за мерки е дошъл. Ще вземем тези мерки и никога не съм се колебал да взема такова решение. В това бе категоричен в интервю за Свободна Европа здравният министър проф. Костадин Ангелов, като допълни, че целта е да не се случи това, което се случи през ноевмри месец.

По думите му страната ни е постигнала добри резултати в контролирането на епидемията в Европа чрез най-леките мерки и „с вървене по ръба на бръснача“. Ние постигнахме много по-добри резултати както за психиката на хората, така и за тяхното социално благополучие. Германия беше в пълен локдаун и не постигна нашите резултати, изтъкна той. В Европа имаше държави с много ниска заболеваемост, които изчерпаха ресурса си и за да помагат на хората, извозваха болните с хеликоптери към други страни, заяви той и даде пример с Швейцария, където много бързо са изчерпани реанимационните легла.

Според него в момента България е подготвена да се справи с новата вълна, специалистите имат достатъчно опит, както и нужната апаратура за лечение. Проблем обаче са хората в системата, подчерта той. Именно това е и причината по думите му да се спрат плановите операции, защото целта е да се осигури кадрови ресурс за лечение на пациентите с COVID. Той подчерта, че спешните операции не се спрени и допълни, че в момента се води политическа кампания, в която се играе със страховете на хората. Нито един човек, който има нужда от лечение, не е спрян да го получи, подчерта той.

Когато бъдат взети мерки, в които обществото не вярва, ние няма да постигнем медицински резултати, коментира обаче здравният министър. Ние може би се провалихме в начина на комуникация още от самото началото. Ние допуснахме да излязат напред хора, които боравят с надеждите и страховете на хората, все едно жонглират с топчета в цирка, коментира той.

За отварянето на заведенията здравният министър обясни, че това е била мярка, взета след много дълги разговори с бранша. Ние начертахме план през 14-дневни стъпки, през които отваряхме бранш след бранш. Нашата цел е всички хора да могат да преодолеят кризата по начина, по който тя се усеща от всички граждани, коментира той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up