Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Трансплантирани пациенти са поставили въпроса за ваксинация срещу COVID с предимство. За това информират от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ в позиция, изпратена до председателя на Ваксинационния щаб Красимир Гигов.

 

В Европа и света вече има готови протоколи за ваксинация срещу COVID-19 на трансплантираните пациенти, отбелязват от там.

В България по приблизителни данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ между 650 и 700 пациенти са с органни и клетъчни трансплантации.

Трансплантираните пациенти очакват от Министерство на здравеопазването, НОЩ, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, да излязат и да обяснят експертно и мотивирано с коя ваксина могат да се ваксинират трансплантираните и да обявят кога и как да стане това, посочват от „Заедно с теб“. От там изтъкват, че за съжаление липсва информация при личните ни лекари за ваксинирането на трансплантирани пациенти.

В същото време, допълват от пациентската организация, информация от трансплантирани пациенти за поставена ваксина има вече в САЩ, Гърция, Андора, Великобритания, подготвят се и в Австрия и др.

От пациентската общност посочват още, че трансплантираните са рискова група и припомнят, че те всеки месец посещават болниците за изследвания и по този начин реално са на първа линия. Ето защо според тях е необходимо те да се ваксинират с предимство.

„Заедно с теб“ предлагат и варианти за провеждане на ваксинацията на трансплантираните пациенти и уточняват, че те са обсъдени с експерти. Според тях ваксинация на за органно трансплантирани може да се проведе в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Лозенец“, ВМА, УМБАЛ „Света Екатерина“, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, а за клетъчно трансплантирани в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, НСБАЛХЗ – Дървеница, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Надяваме се на съдействието на Националния ваксинационен щаб, желаещите трансплантирани пациенти, които са по-малко от общия брой, да получат разрешение за ваксиниране срещу коронавирус с предимство, завършва писмото им.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up