Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

В България няма да се влиза с антигенни тестове, а само с отрицателни РCR тестове. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов в Бяла, където започна строителството на новия център на Спешна помощ.

Причината да не се признават бързите антигенните тестове на граничните пунктове е, че те не са толкова сигурни, обясни здравният министър. Освен това за цялата територия на ЕС важи отрицателния PCR тест.

Целта не е да се затрудняват хората, а да се гарантира тяхното здраве, каза здравният министър. Вече има и решение ваксината на "Астра Зенека" да се прилага на пациентите над 55 години.

Въпреки че се увеличава броят на заразените с коронавирус, ако болните са под 200 на 10 хиляди души, болниците ще издържат на натоварването и няма да се налагат допълнителни ограничителни мерки, каза още министър Костадин Ангелов.

Освен при личните лекари, списъци за ваксинация ще могат да се правят и по предприятията, каза проф. Костадин Ангелов. Имунизацията ще се прави и от мобилни екипи по селата. В четвърта фаза на имунизация влизат хората над 65 години и с хронични заболявания.

Ваксини приоритетно ще бъдат осигурени и за ангажираните с изборния процес, каза още проф. Ангелов. Данните на полицаите ще се събират чрез ЦИК, а на членовете на секционните комисии - чрез политическите сили.

На този етап не се предвижда масово тестване за антитела, а само с антигенни тестове сред учители и ученици.

Проф. Костадин Ангелов заяви: "В момента правим национално проучване да изследваме постваксинационния имунитет, тоест всички, които са ваксинирани, на определено време се изследват, като на това нещо целта му е да докаже каква е ефективността на поставените ваксини. Изследването на антитела в момента няма да ни даде някаква по-различна картина, защото дори и да имаме хора с антитела, много в момента е разнопосочна литературата в целия свят какво е нивото на антителата, над което да е безопасно".

В момента здравното министерството работи по проект, който да осигури равен достъп до здравеопазване на цялото население на страната

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up