Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Мисията на СЗО в Китай за разкриване на произхода на коронавируса не успя да идентифицира източника на пандемията COVID-19, но екипът отхвърли възможността вирусът да е изтекъл от лаборатория в Ухан, предаде Франс прес.

Експертите смятат, че болестта, която уби 2,3 млн. души по целия свят, произхожда от прилепи и е можела да бъде предадена на хората чрез друг бозайник.

Водещияг експерт на СЗО Питър Бен Ембарек заяви, че идентифицирането на пътя на предаване чрез животните остава "в процес на разработка", като добави, че липсата на прилепи в района на Ухан намалява вероятността от пряко предаване.

 

„Най-вероятно е да е чрез посреднически вид“, каза той и подкрепи позицията на Китай, че няма данни за големи огнища в Ухан преди декември 2019 г., когато са регистрирани първите официални случаи.

Според него, предаването на вируса чрез студена верига е възможно и изисква по-нататъшно разследване.

Лианг Уаниан, ръководител от китайска страна на съвместната мисия, каза, че предаването от животни остава вероятният път.

Питър Бен Ембарек също отрече теорията за изтичане от вирусологична лаборатория в Ухан като възможна причина за пандемията.

"Хипотезата за лабораторен инцидент е изключително малко вероятна", каза той и добави, че тя не попада сред темите, които мисията ще предложи за бъдещи проучвания.

Според Лианг Уаниан проучванията показват, че вирусът може да бъде "пренасян на дълги разстояния с продукти със студена верига", което насочва към теорията за възможен внос на вируса чрез замразени храни, която е широко разпространена в Китай.

„Знаем, че вирусът може да оцелее в условия, които се срещат в тези студени, замразени среди, но всъщност не разбираме дали вирусът може да се предаде на хората или при какви условия“, коментира в тази връзка Питър Бен Ембарек, цитиран от Ройтерс. По думите му би си струвало да се проучи дали замразеното диво животно в пазарна среда с подходящи условия може да благоприятства бързото разпространение на вируса.

Експертите на СЗО прекараха един месец в Китай, две седмици от които бяха в карантина. Те посетиха пазара в Ухан, болници и научни институти и се срещнаха и разговаряха с китайски учени и лекари.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up