Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Интересът спада в последните дни, защото хората следят информационния поток, следят какво се внася. Има един процент, които нямат предпочитания, но повечето имат определено предпочитание към определени ваксини, а ние точно това не можем да осигурим". Това заяви пред телевизия Bulgaria on Air д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на столичните общопрактикуващи лекари.

 

Той поясни, че лекарите срещат проблем и с информацията относно ваксините.

"Например, кратката характеристика на AstraZeneca, която е в обем 33 страници и е публикувана на страницата на здравните власти, за съжаление не отговаря чисто практически на въпроса с поставянето", поясни д-р Миндов и уточни, че в нея не са посочени абсолютните и относителните противопоказания, нито индикациите за временно прекъсване.

В същото време се посочва, че и при наличието на фебрилитет може да де постави втората доза, с което самият той не е съгласен. Също така няма яснота как трябва да се процедира при пациенти с автоимунни заболявания – мултиплена склероза, лупус, тиреоидит, трябва ли те да бъдат консултирани допълнително със специалист и т.н. Има въпросителни и по отношение на възрастта, дали например ще се поставя при хора над 55 г., както и за интервалите между двете апликации, посочи той.

Според д-р Миндов ако има желаещи да се имунизират, ваксини ще се намерят, но проблемът е, че няма достатъчно желаещи.

"Процентът, който се движи в момента, е около 10. Дори да предположим, че ще се засили интересът, едва ли ще надхвърли 20%. Това означава, че при население малко под 6 млн. души, ще бъдат ваксинирани 1-1,2 млн. от личните си лекари. Така не можем да стигнем заветните проценти на груповия имунитет", категоричен бе лекарят. Според него трябва да се промени и националният имунизационен план, за да стане ясно кога например ще бъдат включени здравите млади хора под 45 години, които имат желание да си поставят ваксина.

По думите му личните лекари имат и притеснения относно декларацията за информирано съгласие, която подписва всеки пациент, който желае да си постави ваксина.

"Тя е написана според правилата, но след консултация с юристи се оказа, че тази декларация, какъвто и текст да бъде сложен, не снема отговорността от този, който е поставил ваксината и пациентът винаги може да потърси отговорност от лекаря", подчерта д-р Миндов.

По думите му неговите колеги имат право да се колебаят, защото имат основание за това. Така например при възрастни пациенти изпитванията на ваксината на AstraZeneca ще продължат до март 2024 г., което е доста далеч.

„За да са спокойни хората, трябва и ние да сме спокойни“, подчерта д-р Миндов.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up