Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Доволни сме от постигнатите резултати до момента – те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента. Но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

 

Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа, отбеляза той и даде за пример Португалия, която е пред сериозно изпитание за здравните си власти.

„Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели“, изтъкна проф. Ангелов.

И допълни, че „има известно раздвижване в столицата“ и затова на 12-часова база се следи всяко едно число и се анализира всяка една тенденция с пълна готовност за необходимите действия, ако се наложи.

Увеличава се броят на хората, настанени в болници с коронавирусна инфекция. За последното денонощие те са близо 70 повече спрямо обявените за предходните 24 часа.

От общия брой легла за интензивно лечение са заети 38 на сто, за неусложнено - 32 на сто.

630 са активните случаи на коронавирус при медиците – 84 от тях са на болнично лечение, 6 в интензивно отделение.

„14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в Европейския съюз и 6-о място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-о място в ЕС“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, най-ниска в Търговище. 8 области в страната се връщат в червената зона със заболеямост над 100 на 100 000.

Кунчев прогнозира постепенно покачване на заболяемостта през февруари у нас.

Смъртността от коронавирусната инфекция не достигна никакво плато, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той призова директорите на болниците „да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква“. Призова и гражданите да бъдат внимателни и да спазват мерките, и припомни, че залите за фитнес са най-опасното място за предаване на заразата.

В страната има 33 000 дози ваксина, които са в процес на разпределяне. Намирането на 6 души на флакон създава затруднения, посочи доц. Кунчев.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up