Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Измина повече от един месец след разрешаването за употреба на първите ваксини за коронавирус. България е твърдо на последно място в Европейския съюз по броя на населението, което е ваксинирано. Съседите – Сърбия, Турция, Гърция и Румъния са далече напред.

Защо това има значение?
Защото ваксината е алтернатива на болестта. Ако се ваксинираш няма да боледуваш от Ковид-19 или няма да боледуваш тежко. Ако не боледуваш тежко, няма да умреш от тази болест. Ваксинирането е важно, защото спасява човешки животи.

На второ място, имунизирането на 2/3 от населението води до прекратяване на епидемията, премахване на всички ограничения и връщане към нормалния начин на живот. Колкото по-бързо стане това, толкова по-малко са загубите за икономиката и благосъстоянието на хората. Нещо повече, страните, които първи успеят да премахнат ограниченията ще получат огромно конкурентно предимство пред останалите в обозримото бъдеще.

Защо България е на последно място?
В края на миналата година Правителството е направило погрешна заявка за доставка на ваксини. Макар, че когато са сключвани договорите (септември-ноември 2020 година), вече да е било известно, че първите ваксини, които ще получат одобрение ще са на Пфайзер-Бионтех и Модерна, Правителството ни се е отказало от квотата ни от 4,5 милиона, заявявайки едва 1,5 милиона от двете. Вместо това е увеличена заявката за ваксината на Астра Зенека - Оксфорд, за която по това време вече има информация за проблеми с ефективността ѝ. В резултат, количествата, на които сме имали право, като квота, сега се прилагат в други страни на ЕС, а ние чакаме.
На второ място Правителството няма конкретен план за ваксинации. Прие се документ, наречен „Национален план за ваксинация срещу COVID-19“, но той има повече характер на публикация, отколкото на нормативен акт с конкретно разписани срокове, графици и механизми. Приоритетите в този план са погрешни, защото на първо място не е поставена най-уязвимата група от населението – хората над 65 годишна възраст и тези с тежки хронични заболявания. При нас те са чак в IV-та фаза. Германия, Швейцария и другите развити страни, поставиха на първо място най-възрастните и медиците, но само работещите на първа линия. Останалите се ваксинират според възрастта от по-стари към по-млади. Този подход ще им позволи да премахнат повечето или всички ограничения възможно най-рано - веднага, след като завършат имунизацията на хората над 65 годишна възраст, защото рисковете от усложнения и смърт при младите са много по-малки и здравните им системи няма да се претоварят.Може ли България да подобри представянето си с ваксините?
Може, ако осигури необходимите ваксини и създаде добра организация за поставянето им.
Необходимите ваксини изглежда ги няма. Ваксината на Астра Зенека и Оксфорд, на която България основно разчита закъснява, но има и друг проблем. От Института Роберт Кох препоръчаха същата да не се използва при хора над 65 годишна възраст. Оказва се, че ефективността им е ниска дори при хора над 55 годни. Това ги прави безполезни на този етап, защото има смисъл първи да се ваксинират именно хората над 65 годишна възраст. В България те са 1,5 милиона, а всичките ваксини на Пфайзер и Модерна(подходящи за тях), които ще получим до края на годината са за 750 000 души. Те дори няма стигнат до възрастните хора, защото според Националния план те са едва IV-
та фаза.
Так, че ако Правителството не предприеме спешни мерки за осигуряване на ваксини и не създаде организация за поставянето им, пак ще се стигнем до колективния имунитет, но по естествен път, с цената на много животи, които е могло да бъдат спасени.
За сега не се виждат нито мерки, нито разбиране за необходимостта от такива. Напротив, според Премиера Борисов всичко си е наред, ние сме отличници, а другите страни трябва да се учат от нас. Това не само обяснява последното ни място по брой на поставените ваксини. Този начин на мислене почти гарантира, че ще си останем на него и занапред.
Д-р Стойчо Кацаров 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up