Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Управителят на болницата в Исперих няма да заема поста от понеделник след 8 години начело на МБАЛ. Причината е, че д-р Абдулах Заргар, който е от Сирия, няма българско гражданство. Законова промяна го прави задължително за заемането на ръководни постове. Тя влиза в сила от 1 февруари.


„Временно управлението ще поеме д-р Иван Гайдаров и ще бъде обявен конкурс", каза за Clinica.bg областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и уточни, че д-р Заргар ще остане да работи в лечебното заведение като редови ортопед-травматолог. Областният управител се надява до времето на провеждането му лекарят да е получил необходимото българско гражданство и да може да се яви на конкурса.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов вече е внесъл предложения за това до правосъдния си колега Десислава Ахладова. Предстои то да бъде разгледано от 9-членна комисия. Ако членовете й гласуват "за", следва то да бъде представено на президентската институция.
Д-р Абдулах Заргар управлява болницата в Исперих от осем години. През 2013 г., когато я поема, тя е с огромни дългове, овехтяла апаратура и изпокаран персонал. Никой от медиците не желае да оглави западащото лечебно заведение. „Споменаха ми, че има кадърен лекар във Варна. Свързахме се с него и го поканихме да работи. Съгласи се. Освен, че изправи болницата на крака, той промени отношението на персонала към хората.

Научи ги как да се отнасят с уважение към пациентите в техните страдания и болки", каза още областният управител Гюнай Хюсмен. "Успя да спечели европейски проекти, по които бе доставена модерна апаратура за диагностика и лечение, а сгадният фонд бе ремонтиран и обновен напълно", посочи още той. Оказва се, че за миналата година лечебното заведение не само, че няма задължения, но е и с печалба малко над 100 000 лева. На свое заседание в четвъртък общинският съвет в Исперих, който е принципал на болницата, е гласувал 10% от нея да бъдат награда за д-р Абдулах Заргар. Лекарят, който също е бил поканен на заседанието обаче е заявил, че няма да ползва средствата за лични нужди.

С тях ще обнови асансьора в болницата.

Самият д-р Заргар заявява, че най-важното е доброто отношение към пациентите. „Ще помагам с каквото мога, макар и да не бъда управител на болницата", казва той. Хората от околните села също го обичат и се включиха в подписка, с която настояват той да получи българско гражданство. Няколко пъти седмично лекарят обикаля отдалечените населени места, преглежда и дори сам купува и носи лекарства на възрастни и самотно живеещи хора. За тези прегледи и консултации той не взима нито лев от пациентите.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up