Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за Covid-19. Мащабното проучване в системата на средното образование ще се прави с бързи антигенни тестове и ще се извършва поетапно. Тестването ще е безплатно и доброволно. Целта е да се види скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари.

"Където са готови ще започнат. За нас е по-добре да бъде по-близко до връщането на учениците от прогимназиален и гимназиален етап в училище, т.е. да е по-близко до края на месеца. Това е доброволно, една допълнителна възможност за учителите, което ще позволи и да се направят анализи и един израз на това, че образованието ни е най-важно", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.Предстои да започне процесът на ваксинация на учителите. Желание да се имунизират по последни данни са заявили 23% от педагозите.

В системата на висшето образование 30 на сто от академичните преподаватели са пожелали ваксинация.

Изследването за коронавирус с бързи антигенни тестове сред педагогическия и непедагогически персонал в Сливен ще обхване близо 40 процента.

До тук беше официалното съобщение. Ето и нашият коментар.
Нищо не налага „масово тестване“ на учителите. Установяването на брой хора с положителни тестове дава информация единствено за това дали са заразени в момента. То не позволява да се направят изводи нито колко от тях вече са преболедували, нито на колко предстои да се заразят. Ако учителите с положителни тестове имат симптоми, то те биха могли да се изследват по линия на НЗОК. Ако нямат симптоми, положителният резултат от теста може да им докара най-много някоя невроза.
Такива тестове биха имали смисъл само ако се правят в деня преди влизането им в училище, за да не заразят колегите си и децата. Те обаче трябва да се правят всеки ден, защото това, че днес си отрицателен, не значи, че и утре ще си.
Резултатите от тестването не дават никаква полезна информация и за здравните власти. Извадката не е представителна и дава само моментна картина на заразените (с около 305 грешни резултати). Тест за антитела например би бил много по-информативен.
Ако тестовете са безсмислени, в задачата се пита защо се правят:
1. Защото МЗ вече ги е купило и ако не ги използва ще трябва да ги хвърли.
2. Защото учителите не искат да ходат в клас и така се имитира, че нещо се правио за тяхното предпазване.
3. Защото ваксинацията не върви и Правителство има спешна нужда от отклоняване на вниманието на масите.
4. Горните три взети заедно.
Оставяме на теб читателю да реши кой е верният отговор или да добавиш свой, ако написаните не изчерпват възможностите.Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up