Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Още 14 040 дози от ваксината срещу КОВИД-19 на Пфайзер пристигнаха днес у нас. Доставката беше приета доц. Ангел Кунчев и директорът на ИАЛ Богдан Кирилов в София рано сутринта. Новите дози трябваше да пристигнат по-рано през месеца, но закъсняха. На 18 януари у нас дойдоха 18 720 дози вместо 35 хил. Сегашните количества обаче наваксват разликата.

 

През тази седмица се очаква и нова праткас ваксини на Модерна. Първата дойде на 13 януари, когато пристигнаха 2400 дози. Следващите 3600 се очакват тези дни. По план до края на месеца у нас трябва да има 66 хил. дози от двете ваксини. „Очаква се в следващия месец допълнително около 2300 компенсация. През месец февруари ще имаме доставка на 83 000 от тези на Пфайзер - Байонтех, а през месец март 104 000". Това каза Богдан Кирилов, като уточни, че количествата за март все още не са окончателни, очаква се да са повече. Тази седмица трябва да се одобри за употреба и още една ваксина от Европейската агенция – тази на Астра Зенека.

Решението на агенцията ще се вземе най-късно на 29-ти януари, а най-рано на 26-ти.

По думите на здравния министър страната ни е поръчала по равни количества от трите вида ваксини или приблизително по 3 млн. от всеки вид. След одобрението на ваксината на Астра Зенека ще има продукти на първите два вида. Засега обаче не е ясно кога ще се одобри ваксина от третия вид, такива са тези на ГСК и на Санофи.

Според здравните власти дори това да не стане тази година, у нас ще има достатъчно ваксини от другите два вида. Сигурните доставки с обявени дати към момента са за 1.5 млн. дози. Здравният министър обаче обясни, че съвсем скоро тези количества ще станат много повече.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up