Петък, Август 19, 2022
Follow Us

Има два начина да се спре епидемия, като тази от Ковид-19 – да преболедува или да се ваксинира поне 2/3 от населението. Разликата е, че във втория случай няма починали.
Колкото по-бързо се ваксинира населението, толкова по-бързо ще бъдат премахнати ограниченията и хората ще могат се върнат към нормалния си начин на живот. Тези държави, които го направят първи, ще получат конкурентно предимство пред другите – ще отворят границите, хотелите, ресторантите, търговията, транспорта и пр. Тези, които се забавят може и да не им трябват ваксини, защото всички вече ще са преболедували.

За това всички бързат. Не и ние. През вчерашния ден в страната са били ваксинирани 18 (осемнадесет) души.

Vaccines 18perday

Не е като да нямаме причина да се ваксинираме – миналата година поставихме рекорд по брой умрели от Ковид-19.
Не е както да нямаме ваксини. През ден телевизията предава и повтаря посрещането едва ли не с държавните почести на всеки нов кашон с флакони.
Не е като да нямаме национален щаб. Имаме даже два – един за епидемията, и един за ваксините.
Имаме си премиер, здравен министър, главен държавен здравен инспектор, Национален център по заразни и паразитни болести, Национален център по обществено здраве, 28 Регионални здравни инспекции. Имаме лични лекари, най-много болници на глава от населението и даже палатка с фургони за ваксиниране си имаме.
Само ваксинирани си нямаме.За сравнение само, съседна в Гърция започнаха да ваксинират по 5000 души на ден, а премиерът им обяви за цел да ги направят по 8000 дневно. Ние 18, те 5000! За Израел, които до сега са ваксинирали 1/3 от населението си няма да говорим изобщо.
България е на последно място в целия Европейски съюз по броя на направени ваксинации. До вчера в България са ваксинирани 3,8 души на 1000 население. Това е почти три пъти по-малко от предпоследната страна – Латвия. Малта и Дания са ваксинирали десет пъти повече хора - 40 на всеки 1000 души от населението.

vaccines EU 1monthЕдин месец след началото на процеса в България са поставени 25 хиляди ваксини. При тези темпове, ще ни трябват 10 месеца за да ваксинираме всички от първа фаза - медици и фармацевти - общо 253 хиляди души.
Когато преминем към втората фаза, другите в Европа вече ще са приключили.
Другите бързат. Ние сме бързи в приказването. Силни сме в самохвалството, в намирането на оправдания и в търсенето на вината у другия. За това и сме последни.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up