Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Ако се използва капацитетът на всички лични лекари, в България може да се извършват поне по 45 000 ваксинации на ден, когато имаме достатъчно количества ваксини в страната. Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който с членове на ваксинацонния щаб посрещна първите 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от компанията MODERNA.

 

Ваксините бяха транспортирани до склада на държавната фирма за ваксини "Бул Био". Ваксините от приетата днес пратка ще бъдат разпределени само в РЗИ-София, защото са изключително малко, разясни той. На 25 януари се очакват допълно 4000 дози, които ще бъдат разпределени във всички шест района на страната, а седмица преди това - на 18 януари, се очакват още 35 000 дози от ваксините на Пфайзер.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", поясни той.

Ако се използва капациетът на всички лични лекари, които са общо около 4500, и те правят средно по 10 ваксини на ден, бихме могли да правим по 45 000 ваксинарани лица на ден. Ако добавим и мобилните екипи, ще дойдат дни, в които ще правим много повече ваксини, отколкото в момента, изчисли здравният министър, като допълни, че е изключително обнадежден от темповете на ваксинация в страната ни.

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията, в това число и личните лекари. Сега основно имунизациите се извършват в лечебните заведения“, заяви той.

Доставените днес ваксини се транспонтират със стандартен превоз на „Бул Био“, който не изисква специфичен режим, стана още ясно от думите му. Ваксината на „Модерна“ може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса за срок от 30 дни.

Първата фаза на ваксинацията ще завърши в края на този месец, а от другата седмица ще започне и във всички райони, където има осигурени ваксини. Очаква се да започне и втората фаза, която включва домовете за стари хора и учителите. Обсъждат се варианти за ваксинация в училищата с екипи от РЗИ, както и от личните лекари. Възможно е двете фази да вървят паралелно, стана още ясно от думите на проф. Ангелов.

Изразходените до момента ваксини са 16 500. „Заявилите да бъдат ваксинирани колеги до момента са под 100 000 души“, каза още здравният министър. 21% от настанените в домовете за възрастни хора или близо 3000 души са заявили желание да се ваксинират към момента.

От 25 януари ще започне масово тестване на българските учители, информира още министър Ангелов. Целта е да се види скритата заболяемост сред преподавателите и да се прецени дали има възможност за частично присъствено обучение на децата. „Продължаваме да сме длъжници на българското училище, на българските деца, защото това, което се случва в момента, ще даде плодовете след време и те няма да са много добри, защото не всичко може да се случи в електронен вариант. Имаме план да тестваме всички български учители, за да имаме моментна снимка“, заяви допълни той, като посочи, че най-важните системи в една държава са тази на здравеопазването и на образованието.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up