Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

На база данните от последните 14 дни заразените с COVID са 155 на 100 000 души население. За сравнение през ноември заболеваемостта беше 680 на 100 000 души население. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Той обаче допълни, че част от мерките трябва да останат. „Какво да им разхлабваме? Да спрем да носим маски? По-добре е да си ги носим, пък и посвикнахме“, каза проф. Кантарджиев.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Много напреднала е регистрацията на ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества, точни проф. Кантарджиев.

„Всяка година в нашата страна общопрактикуващите лекари правят милион ваксинации без репортажи. Всяко бебенце като се роди, 10 пъти в годината го боцкаме. Мисля, че може да се създаде организация, щом като се правят милион, да се направят още два милиона“, допълни проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че е говорил с директора на ИАЛ Богдан Кирилов, според когото до края на август може да имаме 1,5 милиона души ваксинирани срещу COVID в най-добрия сценарий.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни директорът на НЦЗПБ.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина. На 1 млн. души 10 правят алергична реакция, като две трети от тях са в първите 15 минути след имунизацията, уточни проф. Кантарджиев.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, той каза, че за да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да изяви желание за това и да подаде документи.

За момента обаче страната ни нямала нужда от това, защото ЕК е поръчала за България достатъчно. „Европейците обаче не са разчели една психология на българина, че в момента, в който се каже, че няма достатъчно ваксини, интересът нараства неимоверно. Така се случва с противогрипната ваксина - когато няма е много търсена, когато я има - не представлява интерес“, каза проф. Кантарджиев.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up