Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

„Масовата ваксинация в България ще започне с възрастните хора в края на май. България няма конкретно разписан план за имунизацията. Такъв ще има до края на януари. Учителите попадат във втора фаза на ваксинация, която започва до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора. Там имаме около 26 хиляди души домуващи и персонал“, е заявил вчера пред Нова ТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Дадената информация поставя редица въпроси.
Броят на учителите в общообразоветелните училища е 50 хиляди души. Ако добавим към тях 26-те хиляди от домовете за възрастни хора, 20 хиляди учители в детски градини и най-малко 30-40 хиляди медици, се получава общ брой от поне 130 хиляди души, подлежащи първи на ваксиниране, според обявените от Ангелов приоритети. До този момент в страната са получени около 5 хиляди ваксини и според думите на министъра се очакват още 25 хиляди през януари. 30 хиляди стигат за имунизация и реимунизация на 15 хиляди души. За ваксинирането на останалите 115 хиляди ще са необходими 230 хиляди ваксини, които едва ли ще получим преди края на май.
При липса на достатъчно ваксини, въпросът за приоритизирането излиза на преден план. Ако ваксините са малко, трябва ли да се ваксинират младите медици и учители преди хората над 80 или над 70 годишна възраст, за които рискът от настъпване на смърт е най-голям? В обявените планове за ваксинация на Германия, Великобритания, САЩ, хора над 80 годишна възраст и тези от домовете за възрастни хора са първи приоритет, заедно с медиците на първа линия, докато учителите са в следващи фази.
Другият въпрос на който няма ясен отговор е дали трябва да се ваксинират тези, които са преболедували. Те ще бъдат ли третирани те, като имунизирани? Броят им ще бъде ли смятан при изчисляване на числото имунизирани за достигане на колективен имунитет?

Правителството няма категорични данни за реалния брой на преболедувалите от Ковид. Никой не се съмнява, че броят на заразените е много повече от официално съобщаваните 203 хиляди души. Според математика на НОЩ, проф. Витанов реалният брой на заразените е 8 пъти повече от регистрираните, тоест около 1.6 милиона души към днешна дата. Според други изчисления, стъпващи на броя на починалите от Ковид тези, които вече са се срещали с вируса са около 4 милиона души. Ако тези данни се потвърдят, то страната ни вече е достигнала нива на колективен имунитет и ваксинация не е необходима, освен на отделни хора от високорискови групи.
Дори и „само“ 1.6 милиона души да са се срещали с вируса, то това трябва да се предвиди при изготвянето на конкретния план за ваксинация. От подлежащите на ваксиниране трябва да се извадят освен преболедувалите и децата, бременните, кърмачките и болните със заболявания, при които е противопоказно поставянето на ваксина.
Най-важният въпрос е не кога ще започне, а кога ще завърши ваксинацията, защото от това зависи връщането към нормалния живот. Той касае не само здравето. Всички биха искали да знаят кога могат да се завърнат към нормалния живот и Правителството дължи ясен отговор.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up