Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Най-изчерпателното проучване в областта на рака на бъбреците откри потенциална лекарствена цел за лечение на бъбречноклетъчен карцином, рак с висока смъртност, който е труден за диагностика. Изследователи от Wellcome Sanger Institute, университета в Кеймбридж и университетските болници в Кеймбридж идентифицираха имунните клетки, известни като макрофаги, които експресират гена IL1B, като решаващи за развитието на тумора.

Проучването, публикувано в Cancer Cell, препоръчва IL1B макрофагите като обещаваща терапевтична цел за лечение на бъбречноклетъчен карцином.
Този тип клетки вече е били тагетирани с помощта на съществуващи лекарства, които предотвратяват рак на белия дроб.
Следващата стъпка, която вече се проучва, ще бъдат клинични изпитвания, за да се докаже, че таргетирането на IL1B може да се използва за ефективно предотвратяване на образуването или прогресирането на бъбречноклетъчен карцином.
Бъбречноклетъчният карцином (RCC) е седмият най-често срещан вид рак в Обединеното кралство.
При това заболяване има 50% смъртност, отчасти защото трима от всеки пет пациенти не показват симптоми, докато ракът не е твърде напреднал.
В това ново проучване изследователи от Wellcome Sanger Institute и университета в Кеймбридж са изследвали над 270 000 отделни клетки и 100 микродисекции от 12 пациенти с бъбречни тумори. Взети са проби от различни части на тумора, както и от нормална бъбречна тъкан. Тези проби са анализирани с помощта на едноклетъчно РНК секвениране и пространствена транскриптомия за картографиране на точното местоположение на специфични клетки в тъканите.Този анализ подчертава наличието на макрофаги, експресиращи гена IL1B в периферията на туморите.
„Използването както на клетъчно секвениране, така и на пространствена транскриптомия ни позволи да открием не само какви клетъчни типове присъстват в тези тумори на бъбречноклетъчен карцином, но и как клетъчните типове са организирани в пространството“, казва д-р Руоян Ли от Wellcome Sanger Институт.
„Наближаваме нова ера в справянето със синдрома на Фон Хипел-Линдау (Von Hippel-Lindau – VHL), с голяма промяна на парадигмата, която в крайна сметка може дори да доведе до премахване на необходимостта от операции. Начин за лечение на тумори, свързани с VHL, без хирургическа интервенция би бил огромен тласък за хората със заболяването.
Синдромът на Фон Хипел-Линдау (Von Hippel-Lindau – VHL) е генетично заболяване, характеризиращо се с растеж на доброкачествени и злокачествени тумори в централната нервна система и други органи по тялото. Туморите могат да са различен тип – хемангиобластоми, карцином на бъбрека, бъбречни цисти, както и феохромоцитома.
„Оптимист съм, че насочването към IL1B макрофагите може да ни предостави начин за лечение на бъбречно-клетъчни карциноми, без да прибягваме до операция. Това ще бъде особено важно за пациенти със синдром на Фон Хипел-Линдау, тъй като трябва да можем да предотвратим образуването на тумори на първо място фокусирайки се върху техните генетични корени, вместо да ги чакаме да пораснат и да ги премахнем. Както е при всички видове рак, колкото по-рано можем да се намесим, толкова по-добре," казва д-р Томас Мичъл

Източник: Медикал експрес


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up