Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

МЗ, БЛС и НЗОК се договориха, считано от 1 септември, цените на клиничните пътеки да се увеличат с 8%, като решението остава и за следващата година. През април цените на на пътеките бяха увеличени с 25 %, така, че общото увеличение за годината с натрупване е 35%.

Повторното увеличение на цените в рамките на годината е за да се усвоят излишъците в бюджета на НЗОК. Тези излишъци са натрупани в резултат на увеличени приходи, заради инфлацията и намалени разходи, заради по-малък от планирания брой хоспиталзаиции, прегледи и изследвания.
Както всички знаят, цените на повечето Клинични пътеки са определени емпирично и често в резултат на лобистки натиск. На някои от тях, цените са дори по-високи в от тези за в развитите страни, а на други не стигат да покрият и половината от присъщите разходи. Тази ценова диспропорция води до диспропорция в предлагането на медицинска помощ – най-много клиники и отделения се откриват в специалностите, където цените са най-високи, а най-малко там където цените са най-ниски. Диспропорцията в цените на медицинската помощ и разкритите структури, води до диспропорция в заплащането на лекарите. Разликата в заплатите между лекари от отделни специалности у нас достига до 20-30 пъти. За сравнение в САЩ, където цените и възнагражденията на лекарите се определят на пазарен принцип, максималната разлика в заплащането между отделните специалности е 7 пъти. Диспропорцията в заплащането закономерно води до диспропорция на лекарите в отделните специалности, защото всички искат да вземат специалност там, където цените са най-високи и никой не иска специалност, в която цените са занижени. Ако това продължава, след време болните с някои заболявания няма при кой да се лекуват.Увеличението на всички цени на пътеките с един и същи процент задълбочава натрупаните диспропорции. Например, ако една Клинична пътека е струвала 10 000 лева преди, сега ще стане 13 500 лева – увеличение със 3500 лева. Ако друга клинична пътека е струвала 1000 лева сега ще стане 1350 – увеличение с 350 лева(десет пъти по-малко). Ако преди увеличението разликата в цените на двете пътеки е била 9 000 лева, след него става 12 150 лева. Тоест стимулът да се разкриват предимно високо платени дейности и да се специализира в тях, ще стане още по-голям. Това ще доведе до още по-големи диспропорции в предлагането на медицинска помощ, както и в доплащането.
Националното сдружение на частните болници разработи проект за непропорционално увеличение на цените на клиничните пътеки, който предвижда повишаване на цените само на недофинансираните дейности докато се коригират натрупаните с времето диспропорции. Изчисленията са направени на базата на съотношенията в цените на аналогични дейности във Великобритания.
Предложението се посреща разбиране от МЗ, НЗОК и БЛС, но прилагането му по неизвестни причини се отлага непрекъснато. През това време, обаче здравната система се изкривява още повече, а потърпевши от това са не само лекари и сестри, а най-вече болните.
Д-р Стойчо Кацаров


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up