Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

В медицината качеството на образованието се измерва с цената на човешкия живот. Няма друга професия, в която професионализмът и науката, хуманността и всеотдайността да са така неразривно свързани. Без здравеопазване няма икономика.

Медицински университет – София е най-старата и най-престижна институция за висше медицинско образование в България. Неговият първи и най-голям факултет е основан през далечната 1917 г. като Факултет по медицина към Софийския университет. С назначаването на първите български професори по медицина се полагат основите на днешния Медицински факултет. Български и чуждестранни студенти придобиват знания, наука, лечебни умения, етични норми, завещани още от Хипократ. През тази учебна година българските медици са I курс – 235 студенти, II -230, III – 235,IV – 232, V- 228 и VI – 250. През месец февруари предстои тържествено дипломиране на випуск 2022 година - 300 български и 500 чуждестранни медици.Традициите, трайното присъствие на именити клиницисти и учени, стабилната приемственост между преподавателските поколения ,създават днес облика на най-старата школа по медицина у нас.
Медицинският университет в София заема уникално място в образователна ни система. Към днешна дата той разполага с 1452 преподаватели и над 10 000 студенти, провежда образователна и здравна политика, която отговаря на държавните изисквания и световни стандарти. Неговата структура съчетава 4 факултета, 1 департамент, 3 колежа и 14 университетски болници. Университетът е безспорен лидер във всички 5 професионални направления, по които се обучават студенти – Медицина, Фармация, Дентална медицина, Здравни грижи, Обществено здраве. Не достатъчен, обаче е интереса към някои от специалностите, които са до степен бакалавър – медицинска сестра и акушерка. Те са ключови специалности за българското здравеопазване. Необходима е спешната намеса на държавата. Атрактивни са някои от специалностите на Факултета по обществено здраве – трудова медицина и работоспособност, лекарски асистент, кинезитерапевт.
Бъдещето на Медицинския университет са неговите студенти - медицински специалисти, по европейски конкурентоспособни и подготвени да посрещнат настоящите и бъдещи предизвикателства на здравната ни система. Усилията на преподавателите са насочени те да се стремят към професионално усъвършенстване през целия си живот, възпитани в качества като алтруизъм, състрадателност, почтеност и уважение към пациента, колегите и професията.

Галя Пенева


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up