Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Имунотерапията използва имунната система за насочване и унищожаване на раковите клетки и може да спасява животи, когато други възможности за лечение, като операция, лъчетерапия или химиотерапия, са се провалили. Въпреки това, той не може да помогне на всички пациенти.

Сега онколозите в Обединеното кралство са открили лечение с два компонента – имунотерапия, комбинирана с гуадецитабин, ново експериментално лекарство, което може да обърне резистентността на рака към имунотерапията.
Пациентите, за които прогнозата е била неблагоприятна са имали по-дълга преживяемост благодарение на тази комбинация от лечение.

Комбинацията от пембролизумаб, лекарство за имунотерапия, и гуадецитабин, следващо поколение ДНК хипометилиращ агент, спира напредването на рака при повече от една трета от пациентите, включени във фаза 1 на изпитването. Резултатите са публикувани в Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
В проучването проведено от болницата Royal Marsden и University College London включват пациенти с рак на белия дроб, гърдата, простатата и червата.
Професор Де Боно от Института за изследване на рака и консултант медицински онколог в болницата Royal Marsden, добави: „В дългосрочен план се надяваме, че ако тези ефекти бъдат потвърдени при други групи пациенти и бъдещи проучвания, гуадецитабин и пембролизумаб може да помогне за справяне с част от резистентността към имунотерапията, която наблюдаваме при твърде много видове рак.Проучването използва пембролизумаб и гуадецитабин за лечение на 34 пациенти с рак, 30 от които имат тумори, които са активни и, при които има развитие.
На всеки три седмици в продължение на три години те са получавали инжекция с гуадецитабин в продължение на четири последователни дни и пембролизумаб в първия от тези дни.
Пембролизумаб е лекарство, инхибитор на имунната контролна точка, което вече се оказа успешно при лечението на редица видове рак, включително рак на белите дробове и рак на кожата. Въпреки това, туморите могат да развият резистентност към него и някои пациенти, които първоначално се повлияват от него.
Ръководителят на изследването, д-р Анна Минчом, учен от Института за изследване на рака и консултант медицински онколог в Royal Marsden, казва: „Имунотерапията показа невероятен успех в лечението на рак през последното десетилетие, но не работи добре при всички видове рак и ракът често може да стане резистентен. Тази комбинация може да е начин за атакуване на раковите клетки дори след като са спрели да реагира на имунотерапията.
Гуадецитабин може да помогне за преодоляване на тази резистентност.
От 30-те пациенти, които са изследвани, при 37% е била спряна прогресията на заболяването веднага след прилагане на лечението, без прогресия в продължение на 24 седмици или повече. Три пети от групата (60%) са били резистентни към имунотерапията преди изпитването. От тях почти четирима от 10 (39%) не са се разболели повече след приема на лекарствената комбинация.
Новото лечение изглежда особено полезно за пациенти с рак на белия дроб. От тези, които са били резистентни на имунотерапия, половината са имали контрол върху заболяването си за 24 седмици или повече. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up