Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Ракът на белия дроб е най-смъртоносната форма на рак, като се смята, че причинява 1,8 милиона смъртни случая по света.
Лечението на състоянието се подобри през последните години - и ново проучване на университета Edith Cowan откри как да го направи още по-ефективно.
Имунотерапията се очертава като основно оръжие в битката срещу недребноклетъчния рак на белия дроб, който представлява 80-85 процента от всички диагнози на рак на белия дроб.
За съжаление лечението може да има и сериозни нежелани последици за пациентите. Около 74% от тях може да страдат от заболявания на имунната система.

За около 21 % има вероятност лечението да доведе до токсичност и това да доведе до усложнения свързани с кожата, храносмилателната, ендокринната системи, както и черния дроб.
При наличието на тези странични ефекти може да се наложи прекъсване на терапията, а това да доведе до рецидив на онкологичното заболяване.
Но, донякъде противоречиво, хората, които изпитват тези странични ефекти на имунотерапията, са склонни да имат по-положителни резултати с прогресията на рака, отколкото тези, които не изпитват.
Ръководителят на изследването доцент Елин Грей от Центъра за прецизно здраве на Университета Edith Cowan, Австралия, описва имунотерапията като „нож с две остриета“ – но изследователите са направили важен пробив.
„Имунотерапиите научават имунната система да разпознава и убива раковите клетки“, казва д-р Грей.
„Но те също могат да отприщят имунните клетки да атакуват тялото, причинявайки токсичност.
„Нашето изследване показва за първи път, че някои генетични особености предразполагат пациентите с рак да развият странични ефекти или токсичност на противораковата терапия.“
„Познаването на това явление ще позволи на лекарите да подобрят лечението, прилагано на пациентите.“
Ключът към изследването са човешките левкоцитни антигени или HLA, които са маркери, открити в повечето клетки в тялото.
Имунната система използва HLA антигените за да определи кои клетки са и кои не принадлежат на тялото ви и са част от имунната система, която открива вируси, инфекции и рак.
Изследователският екип изследва HLA на 179 пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб и открива силна връзка между генетичния състав на HLA и вероятността пациентът да развие странични ефекти от имунотерапията.Ръководителят на изследването д-р Афаф Абед каза, че това откритие ще бъде от полза за всички пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, независимо дали са генетично предразположени към нежелани реакции към имунотерапията или не.
Д-р Абед смята, че ако някой от пациентите не е генетично предразположен към развитие на странични ефекти, то лекуващите лекари ще имат възможност да приложат по-агресивно лечение на болестта.
Ако се докаже, че съществува риск да се развият нежелани реакции, пациентите ще бъдат наблюдавани по-строго, за да не се стигне до токсичност на медикаментите.
Така или иначе, биомаркерите, които прогнозират риска от тези имуномедиирани нежелани събития сред пациентите, могат да намалят рисковете, свързани с имунотерапията, смятат изследователите. Изтоник: Медикал експрес 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up