Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

За четвърти пореден път списание Нюзуик (Newsweek) публикува класация на най-добрите болници в света. Класирането се прави на основата на методология разработена по проект на Нюзуик и Статиста (Statista) – международна организация за статистически изследвания и маркетингови проучвания.
Класацията за най-добрите болници в света 2022 изброява най-добрите болници в 27 държави: САЩ, Германия, Япония, Южна Корея, Франция, Италия, Обединеното кралство, Испания, Бразилия, Канада, Индия, Австралия, Мексико, Холандия, Австрия, Тайланд, Швейцария, Швеция, Белгия, Финландия, Норвегия, Дания, Израел, Сингапур, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства и Колумбия. Държавите са избрани въз основа на множество фактори за съпоставимост, като стандарт на живот/продължителност на живота, размер на населението, брой болници и наличност на данни.

Списъците се основават на три източника на данни:

1. Над 80 000 медицински експерти (лекари, управители на болници, здравни специалисти) в 27 страни са участвали в онлайн проучването. Участниците са били помолени да препоръчат болници в собствената си страна, както и в други страни, като не е разрешено да се дават препоръки за собствената болница.
2. Резултати от проучвания на удовлетвореността на пациентите. Публично достъпните данни от съществуващи проучвания на пациентите са били използвани за анализиране удовлетвореността им. Проучванията на мнението на пациентите обикновено се провеждат от застрахователни компании сред пациенти след хоспитализация. Примерите за теми от проучването включват: общо удовлетворение от организацията в болницата, дали препоръчват болница, удовлетвореност от конкретната медицинска помощ и др..
3. Ключови медицински показатели за ефективност на болниците, напр. данни за качеството на лечението и хигиенните мерки. Примери за включени данни са данни за качеството на грижите за специфични лечения, данни за хигиенните мерки и безопасността на пациентите и данни за броя на пациентите на лекар и на медицинска сестра.
Резултатите са изчислени за всяка болница във всяка от трите категории и следните тегловни коефициенти: Мнението на експертите е с тежест 55% в общия коефициент, мнението на пациентите 15%, Ключови медицински показатели за ефективност на болниците 30%.Авторите на анкетата правят уговорката, че резултатите са сравними 100% само между болниците в една и съща страна, тъй като във всяка страна са изследвани различни източници за удовлетвореността на пациентите, а Ключови медицински показатели не винаги е възможно да се хармонизират.
Класирането е потвърдено от Световен борд от реномирани медицински експерти, основан от Statista. Бордът е независим орган, натоварен с непрекъснатото развитие на качеството и обхвата на проекта.​
Броят на болниците, включени в класацията от различните държави, варира в зависимост от броя на болниците и наличността на данни в съответната страна. САЩ имат най-много болници - 420, докато Израел и Сингапур имат по 10 болници. Общо повече от 2200 болници са намерили място в класацията за това четвърто издание.
Онлайн изданието на това проучване включва списък с най-добрите 250 болници в света. Списъкът включва класация на 150-те най-добри глобални болници, а класираните от 151-во до 250-то място са подредени по азбучен ред, тъй като данните са твърде разнородни между държавите, за да позволят по-нататъшно сравнение.
Глобалният списък не включва специализирани болници.

Начело в класацията за най-добра болница в света за 2022 година е прочутата Мейо клиник в Рочестър, съединените щати, на второ място е Кливланд Клиник в Кливланд, САЩ, на трето Масачузестката многопрофилна болница в Бостън, САЩ. В първите 10 болници, освен такива от САЩ, са намери място болници от Канада, Швеция, Франция, Германия и Израел.

1 Mayo Clinic - Rochester United States, Rochester
2 Cleveland Clinic United States, Cleveland 
3 Massachusetts General Hospital United States, Boston
4 Toronto General - University Health Network Canada, Toronto
5 Charité - Universitätsmedizin Berlin Germany, Berlin
6 The Johns Hopkins Hospital, United States, Baltimore
7 AP-HP - Hôpital Universitaire Pitié Salpêtrière France, Paris
8 Karolinska Universitetssjukhuset, Sweden, Solna
9 UCLA Health – Ronald Reagan Medical Center United States, Los Angeles
10 Sheba Medical Center Israel, Ramat Gan
Пълният списък на класираните 250 болници и още информация за класацията, можете да видите тук. 

Каква е причината за липса на лекарства?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up