Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Учени от университета в Шефилд откриха, че лекарство, което вече се използва за лечение на рак на белия дроб, може да помогне за подобряване на преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехур.
Изследователите откриха, че добавянето на нинтеданиб - таргетен инхибитор който в момента се използва за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб - към химиотерапията може значително да подобри общата преживяемост при пациенти с рак на пикочния мехур на една, две и пет години.

Общо 120 пациенти от 15 болници в Обединеното кралство са включени във втора фаза на рандомизираното контролно проучване NEOBLADE, ръководено от професор Syed A Hussain от катедрата по онкология и метаболизъм на университета в Шефилд.
Основната цел на проучването е да се установи дали добавянето на лекарството нинтеданиб може да подобри отговора (отсъствието на тумори след лечение) при пациенти, подложени на химиотерапия за лечение на мускулно- инвазивен рак на пикочния мехур.
Според проучването, публикувано в The Lancet Oncology, резултатите показват, че добавянето на нинтеданиб е подобрило общата степен на преживяемост, като тези данни - изискват и допълнително изследване в по-големи проучвания.
Тези резултати могат да бъдат свързани с промени в микросредата на раковите клетки.Проучването също така показа, че лечението – което пациентите могат да приемат у дома под формата на таблетки – се понася добре. Това е изключително положително, тъй като изглежда не добавя значителни странични ефекти към тези, които вече са се проявили при пациенти, подложени на химиотерапия.
Проучването NEOBLADE показва обща преживяемост от 96% за групата на нинтеданиб в сравнение с 81% за групата на плацебо за една година; 89% за групата на нинтеданиб в сравнение с 69 % за групата на плацебо след две години и 60% за групата на нинтеданиб и 49% за групата на плацебо след пет години.
Професор Хюсеин добавя: "Това беше малко проучване, но констатациите са обещаващи и се нуждаят от допълнително изследване в по-голямо рандомизирано проучване. Във Великобритания над 10 000 души са диагностицирани с рак на пикочния мехур всяка година и почти 5 500 души умират от болестта всяка година.
Професор Джеймс Като, професор по урологична хирургия в Университета в Шефилд и съавтор на изследването, каза: "Тези открития са много вълнуващи. Те показват, че комбинирането на лекарства с различни механизми на действие е възможно, приемливо е за нашите пациенти и подобрява дългосрочни резултати. Това проучване е началото на по-персонализиран подход към лечението на този често срещан рак." 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up