Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Пациенти предлагат да бъде въведен тест за HPV ( човешки папилома вирус), в задължителната профилактика на здравноосигурените лица. На сайта за обществени консултации е публикуван проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 8 за профилактичните дейности и диспансеризацията.

В сегашния вариант на профилактичния пакет по отношение на гинекологичните прегледи е заложено жените да посещават ежегодно гинеколог, като особено недостатъчна е превенцията на рак на шийката на матката. Профилактиката обхваща само жени между 30-40 години, които имат право на ежегодно цитологично изследване, а при два отрицателни резултата, на всеки три години.
Статистиката показва, че България заема първите места по смъртност и заболеваемост от Рак на маточната шийка – едно от малкото онкологични заболявания, за което има почти пълна възможност за първична и вторична профилактика и лечение при навременно диагностициране. Всяка година у нас близо 1300 жени се разболявам и около 700 умират от това заболяване, обикновено открито в трети и четвърти стадий. Въпреки че, по отношение на първичната профилактика - ваксинацията, се полагат усилия от години, по отношение на скрининга, нещата не стоят по същия начин.


Европейското дружество по онкогинекология препоръчва скрининга да започне най-късно на 30-годишна възраст и да продължи поне до навършване на 60-годишна възраст, такива са и препоръките на Европейската комисия, CDC и редица други организации и специалисти, според някои скрининга трябва да започне още след навършване на 21 г., В България този възрастов диапазон е силно ограничен и обхваща само жените между 30 и 40 години. Резултатите от тази почти липсваща профилактика са видими и силно осезаеми и от обществото и от специалистите в тази област. На таблицата по-долу са сравнени заболяемостта е смъртността от рак на маточната шийка в ЕС.

CERVICAL CANCER 2

Видими са резултатите и там където е въведен широк скрининг. Според позицията на европейското дружество по онкологична гинекология, в Австралия след въвеждането на комбиниран скрининг с HPV- тест и цитонамазка, заболеваемостта и смъртността са спаднали с над 30%, а разходите с близо 20%.

CERVICAL CANCER 3.jpg

Очевидна е нуждата здравните власти спешно да предприемат действия, които да осигурят на българските пациентки достъп до качествено здравеопазване, поне такова, каквото имат останалите жени в Европа. Именно заради това СРБЗ, като национално представителна организация, защитаваща правата на пациентите, изпрати предложение до Министерство на здравеопазването за включване на тест за HPV –вирус на всеки 5 години и цитологично изследване на всеки две години за жените между 30 и 60 години. Приемането на това предложение би дало незабавно отражение по отношение на навременното диагностициране на рака на маточната шийка, а само след няколко години би “детронирало” България от челните позиции по смъртност от един от най-лечимите видове рак.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Имате ли доброволна здравна застраховка?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up