Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Възможните причини: прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене, лош зъбен статус и HVP
Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират хирурзите от УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е основното място в България, където се лекува тази патология. Най-често ракът на долните отдели на гълтача се причинява от злоупотреба с алкохол.„Най-отчетлива е връзката с консумацията на некачествен домашен алкохол. Това обаче не изключва риска и от консумацията на квалитетен алкохол в големи количества“, обяснява УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов.
По какъв начин алкохолът причинява рак на гълтача?

„Алкохолът е клетъчна отрова. Той е цитотоксичен. Когато за дълъг период от време клетките, които се намират в ларинкса, бъдат изложени на такива цитотоксини, те мутират. Най-опасен е некачественият домашен алкохол. Концентратът, който се произвежда във винпромите обикновено е 40 градуса, докато по селата хората се надпреварват чия ракия е най-силна. Има спиртни напитки, които достигат до 50-60 градуса, което си е чиста отрова“, убеден е д-р Йорданов.
Друг рисков фактор за развитие на рак на гълтача е тютюнопушенето, което стои в основата и на рака на ларинкса. Взети заедно двата вредни навика повишават значително вероятността човек да развие злокачествено заболяване на гърлото.
Отношение към тази патология има и наличието на човешки папиломавирус (HPV), за който се знае, че съществува под латентна форма в тялото на около 70% от хората.
Сред причинителите на рака на езика може да бъде и лошият зъбен статус. Кариозните зъби с остри ръбове, недобре направените протези, причиняват хронична травма на езика, която в един момент може да прерасне в рак.
Как се диагностицира ракът на гърлото?


Основните симптоми са проблеми с гърлото, болка при преглъщане. В ранни стадии обаче те са ограничени. „Обикновено пациентите мислят, че нещо ги дръзни гърлото и предвид на контингента, пият едно-две питиета и всичко им минава. Постепенно обаче симптомите се задълбочават и обикновено, когато такъв пациент дойде при нас, вече възможностите да му помогнем са силно ограничени“, разказва УНГ хирургът.
За поставяне на правилна диагноза се изисква лекарят да мисли целенасочено в тази посока, защото понякога болестта може да започне от скрити участъци в областта на гълтача, които не могат да се видят с рутинен преглед. Обикновено се прави фиброларингоскопия – през носа на пациента се вкарва миниатюрна камера, която оглежда целия ларинкс и ако има нещо съмнително, се прави диагностика и под обща анестезия.
За разлика от рака на гълтача, при рака на ларинкса симптомите се проявяват много по-рано. Те зависят от това в коя част на ларинкса е възникнал туморът. Сред най-честите оплаквания е
промяната в гласа (ако карциномът е започнал от гласните гънки, както най-често се случва). В такива случаи даже един милиметър тумор дава промяна в гласа, който става леко дрезгав. В този стадий ракът е напълно лечим. „Много често обаче, ако човек е пушач, той отдава дрезгавината на цигарите и идва късно“, обяснява д-р Станислав Йорданов.
Затова съветът на специалиста е: при хора, които пушат или редовно употребяват алкохол, ако се появят и минимални симптоми, да не чакат, а да се ориентират веднага към специализиран център, какъвто е Клиниката по УНГ на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При обикновен преглед има опасност карциномът да бъде пропуснат. А ракът на ларинкса е един от най-перспективните за лечение. Но само, ако бъде установен навреме.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up