Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Резултатите от ново проучване показват, че кетогенната диета - която е с ниско съдържание на въглехидрати и протеини, но с високо съдържание на мазнини - помага за убиване на раковите клетки на панкреаса,в комбинация с тройна терапия с медикаменти.
В лабораторни експерименти кетогенната диета намалява нивата на глюкоза в тумора. В допълнение, тази диета повишава кетоновите тела, произвеждани от черния дроб, което поставя допълнителен стрес върху раковите клетки. Изследването е публикувано в списание Med.

Според проучването, направено от учени от TGen, изследователският институт по транслационна геномика, базиран в Аризона,САЩ, чрез дестабилизирането на раковите клетки, кетогенната диета създава микросреда, в която тройната комбинация от гемцитабин, наб-паклитаксел и цисплатин - е по-ефективна за унищожаване на тумора.
„Чрез ограничаване на количествата на глюкоза, кетогенната диета може да подпомогне ефикасността на химиотерапията“, казва професор Даниел Д. Фон Хоф, доктор по медицина, смятан за един от най-важните авторитети при лечението на рак на панкреаса в САЩ.
За да тестват тези лабораторни открития, изследователите са стартирали клинично изпитване на около 40 пациенти в пет центъра в цялата страна: HonorHealth в Скотсдейл, USC в Лос Анджелис, Nuvance Health в Кънектикът, Atlantic Health System в Ню Джърси и South Texas Accelerated Research Therapeutics в Сан Антонио.
Клиничното изпитване има за цел да установи дали добавянето на кетогенна диета към тройната терапия с медикаменти ще удължи общата преживяемост при пациенти с рак на панкреаса.Това клинично проучване е стартирало в края на 2020 г. и се очаква да продължи до юни 2023 г. Пациентите ще бъдат разпределени на случаен принцип в две групи, като пациентите от едната група ще получават тройна лекарствена терапия и ще бъдат подложени на кетогенна диета, а втората група пациенти ще получават тройна лекарствена терапия и стандартна храна. Диетичните аспекти на изследването се наблюдават внимателно.
"Нашите лабораторни експерименти показват, че кетогенната диета променя метаболизма на рака на панкреаса и неговия отговор на химиотерапия", казват изследователите.
Източник: Medicalxpress


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up