Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

„Заболеваемостта от рак на черния дроб се увеличава няколко пъти, особено на юг и на запад в САЩ. В същото време, когато заболеваемостта нараства, се увеличава и смъртността, почти два пъти,” каза Елиът Б. Тапър, доктор по медицина, доцент по медицина в Университета на Мичиган. „Когато погледнете под повърхността, за да разберете на кого се случва това, можете да видите някои много важни признака, които да ни кажат малко за това заболяване.“

Докато конвенционалните рискови фактори за рак на черния дроб - фиброза и активен хепатит С и хепатит В - все още са преобладаващи, Тапър отбеляза, че цирозата и затлъстяването на черния дроб се очертават също като причини за развитие на хепатоцелуларен карцином.
„Проследявайте за рак на черния дроб на всеки 6 месеца и обръщайте внимание на доминиращите рискови фактори: а именно възраст, пол, анамнеза за вирусен хепатит и фамилна анамнеза за рак на черния дроб“, съветва д-р Тапър.
Когато става въпрос за скринингови методи, ултразвукът е доста популярен, въпреки че липсва чувствителност (около 50%) и специфичност за откриване на ранен рак на черния дроб.
Ефективността на този метод зависи и от подготовката на извършващият изследването, а така също и вариациите при отделните пациенти. Ето защо ултазвукът не е най-сгурният и достоверен метод на изследване.Кръвни тестове продължават да се изследват за използване при скрининг на рискови популации.
„Хората, които не се възползват от скрининга, са тези, които са с нисък риск от рак на черния дроб: тоест хора, които нямат цироза; хора, които просто имат затлсътяване на черния дроб, но без наличие на цироза ", казва д-р Тапър.
В бъдеще може да се окаже, че рискът от развитие на хепатоцелуларен карцином е голям, само защото даден пациент има цироза, въпреки, че вече се излекувал от хепапатит C.

Източник: Healio.com


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up