Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 7 до 12 март 2022 г. в очните кабинети на СОБАЛ „Пентаграм“ (гр. София, ул. „Враня“ 109-111) ще се провеждат безплатни профилактични прегледи след предварително записване.

Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно  и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Наричат я „Тихият крадец“, защото може да причини 90% загуба на зрение, без дори да подозираме, че имаме проблем.

„За това заболяване се казва, че каквото вземе – не връща, т.е., загубата на зрение, предизвикана от глаукомата, е необратима. Медицината може да помогне и да спре процеса от момента на установяване, но не може да върне загубеното зрение“, обяснява управителят на СОБАЛ „Пентаграм“ и един от най-опитните очни лекари в България д-р Веселин Даскалов.
Затова е много важно, дори и да няма никакви оплаквания, свързани с очите, след 40-годишна възраст човек да ходи на профилактичен преглед веднъж годишно. При наличие на симптоми, тези посещения трябва да са по-чести.
Има различни видове глаукома. Тази, която се развива веднага след раждането, се нарича вродена. В по-късна възраст различаваме детска/юношеска. Най-разпространена е глаукомата след 35-годишна възраст, която не е свързана с други очни заболявания. Нея наричаме „първична“.
В една трета от случаите глаукомата се предава по наследство. Други рискови фактори са възраст /над 45 години/, късогледство, стари травми на очите, употреба на стероид съдържащи лекарства /таблетки, капки за очи, спрейове/.Основният „виновник“ за глаукомата е повишеното вътреочно налягане. Именно то е и един от основните симптоми, които насочват към тази диагноза.
Лечението може да е медикаментозно, а при по-тежките случаи се налага операция, която се провежда рутинно в СОБАЛ „Пентаграм“.
Прегледите ще включват:
• Измерване на вътреочно налягане
• Оглед на зрителния нерв с офталмоскоп
• Изследване на остротата на зрението
Изписването на очила не се включва в профилактичните прегледи.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е предварително записване на тел. 0896323787 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up