Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

Ново изследване, публикувано в изданието на Journal of the National Comprehensive Cancer Network от февруари 2022 г.потвърждава, че иРНК ваксините срещу COVID-19 са също толкова безопасни за хора с рак, колкото и за хора без рак.
Изследователи от Fox Chase Cancer Center са проследили краткосрочни странични ефекти при повече от 1753 души, които са били ваксинирани с ваксината Pfizer BNT и не са открили допълнителни реакции при тези, подложени на активно лечение за онкологично заболяване(хирургия, химиотерапия, имунотерапия или лъчетерапия) или тези, които са завършили лечението си.

Резултатите са получени от проучване сред хора, които са поставили две дози от ваксината на Pfizer в периода 16 февруари – 15 май 2021 г. Проучването е проведено онлйан, по телефон или в разговор на живо. Участие са взели 1183 човека, които са били диагностицирани с онкологично заболяване, като 17,8 % все още са били на лечение. Участниците в проучването са съобщили за болка на мястото на инжектиране, мускулни болки, болки в ставите, треска, главоболие, гадене, умора, със същия интензитет, както е и при участниците в клиничните тестове, които не са били диагностицирани с онкологично заболяване. Нежеланите лекарствени реакции при хората, които са били на имунотерапия са подобни на тези, които са се проявили при общата популация.„От решаващо значение е пациентите с рак да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, защото знаем, че могат да бъдат особено уязвими към инфекция и последствията от нея, но някои хора изразиха опасения относно възможните реакции от ваксините“, казва д-р Хорвиц, водещ изследовател и председател, Катедра по радиационна онкология, Медицински факултет Lewis Katz, Университет Темпъл. „Преди това проучване нямаше много данни конкретно за пациентите с онкологични заболявания така че се погрижихме да събираме и докладваме тази информация, за да помогнем както на пациентите, така и на лекарите да вземат информирани решения относно иРНК ваксините.“
„Изследователите убедително показаха, че честотата на страничните ефекти при пациенти с анамнеза за рак не е по-голяма и всъщност реципиентите с анамнеза за рак са имали по-ниски нива на болка на мястото на инжектиране“, коментира Натали Каландър, доктор по медицина, Университет на Уисконсин.
„Над половината пациенти в това голямо проспективно проучване са имали анамнеза за рак и около 18% са били на активно лечение.
Това проучване показва, страничните реакции при пациентите с рак не са по-чести, сравенено с общата популация и тези данни би трябвало да помогнат за противодействие на дезинформацията относно ваксинациите срещу COVID-19. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up