Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Да изтупаш живота последните минути живот от ревера на някого, пред очите на пет годишното му дете – това е случаят от болницата във Враца, в едно изречение. Случаят е потресаващ, не само заради смъртта. Директорът на болницата всъщност го определи най-точно – като отвратителен.

Поредният отвратителен случай, който пандемията ни бутна под носа, защото от клипа публикуван в социалните мрежи става ясно, че по-важни от живота на тази са жена са ЕГН-то ѝ и отрицателният тест за Ковид. Но най-отвратителното, от това което цяла България видя е абсолютното бездушие и липса на каквато и да било съпричастност и то там, на мястото, където човещината и състраданието трябва да сте изобилие – лукс, от който българския пациент отдавна е свикнал да се лишава.
На кратко: Жената се влошава, семейството се обажда на 112, от където им казват, че по-бързо ще е сами да я закарат в болница. Това и правят, в болницата обаче лекар не ги вижда, а на пациентката не и стига времето да отговори на всички административни изисквания и антиковид мерки.


Причини или извинения има много и всичките могат да се търсят на едно място – в здравните власти. Както стана ясно Медицинския стандарт за Спешна медицина е от 2017 г., липсват протоколи за триаж, липсват кадри, които да извършват триажа в болницата, липсват подготвени въпроси, които още по телефона да могат определят степента на спешност. От години е ясно, че линейките са толкова стари и толкова малко, че таксито се оказва по-добрия вариант. Ясно е, че няма кадри и че много болници са в толкова окаяно състояние, че едва свързват двата края. И сега отново става ясно за следващите години, че в Спешната помощ липсват много неща. Това, обаче, което беше онагледено през последните дни е липсата на човещина.
От интервюта с регистраторката, е видно че тя не изпитва вина, нито вижда нещо ненормално в това, което се е случило. Не смята, че се е забавила и не смята, че не си е свършила работа и някак оставя впечатлението, че не се е случило нещо необичайно. Точно в това е най-големия проблем.
Истината е, че и най-доброто оборудване и най- точния триаж, не могат да дадат човещина, там където я няма. И да, за всичко има причина и за всичко може да се търси обяснение, но за бездушието не. Защото най-потресаващото в клипа не са условията в болницата, а отношението към умиращия човек и липсата на каквато и да заинтересованост от това. Липсата на съпричастност и загриженост – лукс, от който българският пациент отдавна е свикнал да се лишава.

 

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up