Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

7062 нови случая на Ковид – 19 са регистрирани за последните 24 часа, според Правителствения информационен сайт coronavirus.bg. Високият брой не може да се обясни с натрупване на незаписани резултати през уикенда, което виждаме всеки вторник от седмицата. Това е рекорд по брой заразени за едно денонощие от началото на пандемията у нас. Направени са 37 952 теста, а положителните проби са 18,7%.

Според директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова 10% от регистрираните случаи са на варианта Омикрон, а останалите 90% са Делта вариант. Пред БгОнЕър тя изрази очакване броят на заразените да надхвърли 10 000 на ден.
Математикът Лъчезар Томов заяви пък пред БТВ, че според него реалният брой на заразените е около 35 000 души на ден, но не се регистрират, защото не се правят достатъчно тестове. Томов също каза, че в момента 10 души заразяват 16, което също е рекорд за страната.


Починали за последното денонощие са 89 души, а общият брой на жертвите на епидемията стана 31 761.
Активните случаи към 12 януари са 140 224. Новопостъпилите за последното денонощие в болница са 627, 580 болни са в интензивни отделения
Според справката на НЗОК към 9 януари, от общо разкрити 48 137 легла за активно лечение в страната са заети 21 977(45%). От пациенти с COVID-19 са заети 5310. Според Правителствения сайт, обаче заетите легла към 11 януари са по-малко – 5240. Можем да приемем за достоверно числото на НЗОК, защото там заемането на легла се регистрира ежедневно в информационната система, докато на Правителственият сайт се показват докладвани по телефона данни.
За сега министерството на здравеопазването не предвижда нови противоепидемични мерки. Има обаче едно несъответствие в данните, което може да бъде повод за тревога и при всички случаи се нуждае от обяснение. Ръстът на броя на заразените е по типа на разпространение на Омикрон, какъвто се наблюдава в целия свят. Същевременно данните на НЦЗПБ сочат, че 90% от случаите са Делта вариант. Това несъответствие може да се дължи на малък брой секвенирани проби от случайна извадка, но може да означава и нещо друго, например нов вариант на вируса, който не е бил регистриран до сега.


Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up