Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Неваксинирани пациенти у нас, диагностицирани с COVID-19, отказват терапия с кислород по време на болничното си лечение.

Според медици от Пловдив причината е в изключително ниската здравна култура в страната. - предаде БНТ

Затова лекарите на първа линия в борбата с коронавируса призовават здравното министерство да започне широка информационна кампания.

Над 80 процента от пациентите с COVID-19 в общинската болница "Свети Мина" в Пловдив не са ваксинирани. Цифрата е сходна и с други здравни заведения у нас, обясняват медици. Въпреки по-тежкото протичане на болестта при неваксинираните пациенти, има случаи на отказ и от терапия с кислород.

"Освен вече станалия класически отказ на ваксина, отказ и от кислородотерапия, защото кислородът по някакъв начин, мистичен, ще увреди органите и организма", заяви проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Пловдив.

"Напоследък се чува от дума на дума, някакви странни твърдения, че кислородът оказвал токсично въздействие върху самия бял дроб. Това пък кой го е измислил не знам, но това е срамно твърдение", допълни д-р Цветан Деведжиев, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив.

Друга причина е, че масово не се прави разлика между кислородотерапия и интубация, обясняват лекарите. Затова се е наложило двама пациенти да бъдат убеждавани да не отказват кислород.

"Има огромен риск, кислородът е незаменима част от терапията при Ковид, и отказвайки, пациентът първо трябва чрез информирано съгласие да откаже този тип терапия, която сме му предложили, той поема допълнителен риск върху живота и здравето си по този начин", каза още проф. Петър Петров.

В момента в болница "Свети Мина" в Пловдив отчитат намаление на случаите на коронавирус. В момента там на болнично лечение са 20 пациенти в леко и средно тежко състояние.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up