Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

През последните 60 секунди в света са починали близо 34 души в резултат на инфаркт на миокарда или инсулт. В България от сърдечно - съдови заболявания страдат 1,6 млн. души.

75% от повторните сърдечно - съдови събития са предотвратими. Глобалният план за действие 25X25 на СЗО цели понижаване на преждевременната смърт, свързана с незаразни заболявания, с 25% до 2025 г.

Смъртността, дължаща се на болести на сърцето и големите съдове, е един от показателите, подлежащи в най-голяма степен на бърза промяна. Във връзка с това Българското и Eвропейското кардиологично дружество призоват за обединени действия за намаляване на преждевременната заболеваемост и смъртност в страните от Европейския съюз.

Тъй като България продължава да няма план за справяне със сърдечно - съдовите заболявания, които са основната причина за смъртност в страната, бе проведена кръгла маса „Национален алианс за сърдечно-съдово здраве“, организирана от водещи кардиолози у нас.

Храните, които консумираме, двигателната култура и замърсяването на въздуха са фактори, които могат да повлияят на заболяването и смъртността от сърдечно-съдови заболявания, каза в ефира на БНР проф. Асен Гудев – председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на Клиниката по кардиология в университетската болница „Царица Йоана“.

„В България продължаваме да имаме твърде висок дял на преждевременната сърдечно-съдова смъртност“, каза проф. Асен Гудев и уточни, че говорим за преждевременна смъртност, когато пациентът е под 65 годишна възраст. В Европа тази граница е 70 г.

Проф. Асен Гудев призова хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, да се ваксинират срещу Covid-19, тъй като рискът от усложнения в следствие на вируса е голям.

Той добави, че сърдечно-съдовите заболявания не са противопоказание за ваксинация, а точно обратното – те са индикация тези пациенти да бъдат имунизирани срещу коронавируса.

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up