Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Sanofi се отказва от плановете си за собствена ваксина срещу Covid-19, базирана на иРНК технология, поради доминиращата роля на ваксините с аналогична технология на Pfizer/BioNTech, както и на Moderna в борбата срещу коронавирусната пандемия, съобщиха от френската фармацевтина компания във вторник, предаде Ройтерс.

Този ход подчертава предизвикателствата да се конкурираш с пионера в областта на иРНК технологията - немската биотехнологична фирма BioNTech, която доби известност със съюза си с американския фармацевтичен гигант Pfizer през миналата година. Двете комании досега са доставили близо 1,5 милиарда дози от тяхната Covid ваксина, което ги прави най-големият производител на ваксини срещу коронавирус в западния свят.

Sanofi няма да премине към Фаза 3 на изпитвания за своята иРНК (mRNA) ваксина срещу коронавирус, тъй като "общественото здраве няма нужда от още една ваксина, разработен с помощта на тази технология", разкри Томас Триумф, вицепрезидентът на ваксиналното поделение на Sanofi "Пастьор" в интервю за Франс прес.

Въпреки това компанията обяви, че данните от проучването във Фази 1 и 2 на нейната ваксина показват, че неутрализиращите вируса антитела са открити при "91 до 100 на сто“ от участниците в изпитването "две седмици след втора инжекция, при всичките 3 вида тествани дози".

Sanofi ще продължи да се бори с "пандемията от Covid-19 със своята адювантна рекомбинантна протеинова кандидат-ваксина, разработена в партньорство с GlaxoSmithKline (GSK)“, а също така компанията е взела решение да работи по "базирана на иРНК ваксина срещу сезоннния грип и при други заболявания".

Проектоваксината на Sanofi и GSK с обещаващи резултати при изпитването във "Фаза 2"
Компанията заяви, че е започнала тестване през юни на иРНК ваксина срещу сезонен грип при хора и ще стартира последващи клинични проучвания през следващата година.
Ваксините с иРНК технология карат човешкото тяло да произвежда протеини, известни като антигени, които се намират на повърхността на коронавируса, причиняващ Covid-19. Това стимулира имунната система да потуши бъдещи инфекции.

При по-традиционния подход на ваксини, базиран на протеини, върху който Sanofi сега ще се съсредоточи, антигенът се постига с биоинженерство в лаборатории и се комбинира с усилвател на ефикасността, известен като адювант, предоставен от GSK.

Изпълнителният директор на Sanofi Томас Триумф каза пред журналисти на брифинг, че ЕС и Великобритания са поръчали 75 милиона дози от тази ваксина, като се основават на бъдещо ѝ регулаторно одобрение

 

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up