Вторник, Декември 06, 2022
Follow Us

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID-19 могат да се лекуват безплатно в домашни условия, след като са преминали през т.нар. COVID-зони, където се концентрират на едно място диагностика и лечение, в т.ч. и предписване на медикаменти за лечение в домашни условия.

Това става ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването Димитър Петров, цитирани на фейсбук страницата на МЗ.

До момента са регистрирани 46 такива зони. Очаква се до две седмици броят на COVID-кабинетите да достигне 150.

Всички медицински центрове, които отговарят на изискванията, могат да сключат договори за амбулаторно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Те ще получат и по 15 хил. лв. за работа в неблагоприятни условия. Освен това имат възможност да заявят и апаратура за до 50 хил. лв., която ще бъде осигурена от МЗ.

Болните, които нямат сериозни симптоми, необходимост от допълнителни изследвания, повишена телесна температура и проблем със сатурацията, ще продължат да бъдат наблюдавани дистанционно от общопрактикуващите лекари. С разкриването на COVID-зоните значително намалява рискът от смесване на потоците пред кабинетите на личните лекари.

Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия. В списъка фигурират антибиотици, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up